Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Camilla Lungberg, Jessica Bystedt och Beatrice Strauss i kapprummet.

Camilla Lungberg, Jessica Bystedt och Beatrice Strauss i kapprummet.

Nu öppnar nya förskolan Werners hage

Det färgglada kapprummet med låga fönstersmygar och tomma hyllor känns märkligt öde. Annat blir det på måndag, då öppnar nya förskolan Werners Hage dörrarna till fyra avdelningar.

Förskolan utifrån.

Förskolan utifrån.

– Jag kommer från en förskola med en avdelning. Det känns jättespännande att barnen snart kommer, säger Camilla Lungberg, pedagog.

Det här är den första av tre förskolor, som är byggd särskilt för att passa pedagogiken. Likadana förskolor planeras i Dahls ängar och i Skogstorp. Allt är lågt, så att barnen själva ska nå allting. Pedagogiken bygger på att man ser barn som kompetenta samhällsmedborgare, att pedagogerna utgår från barnens intressen och vägleder dem till att lösa problem själva. Sakerna som barnen kan leka med är noggrant utvalda, anpassade för skapande och utveckling snarare än klassiska leksaker som en grävmaskin för grävmaskinens skull. Finns det en pärlplatta är den rund eller fyrkantig – men inte en färdig elefant.

– Vi kommer inte med rätt lösning till barnen. Vi finns där och stöttar, men barnen är bra på lösningar. Ofta finns inga givna svar, säger Beatrice Strauss, pedagog, som förklarar att Reggio Emilia är lite likadant – det finns inga färdiga lösningar, det är ett förhållningssätt som anpassas efter den enskilda förskolan.

­ Jessica Bystedt, förskolechef, visar stolt upp lokalerna. Det första hon tar upp är de stora bildskärmarna.

– Många som kommer in här reagerar på att det är så många skärmar. Men det är perfekt för det arbetssätt vi har – pedagogisk dokumentation, säger hon.

Det går ut på att barn eller personal kan fotografera det de ser och gör. Skärmarna blir ett lätt sätt att visa det efteråt för andra barn och att reflektera och prata om det man gjort. En fin bieffekt är att vårdnadshavare enkelt kan få ta del av barnens vardag på förskolan. Skärmarna är kopplade till internet så att det snabbt ska gå att ta fram information när barnen undrar något.

Ute finns klätterställning, en skogsbacke, sandlåda och en plattsatt yta, som ska underlätta för att leken ska kunna vara både ute och inne. Det finns också ett rejält tak, där barnen kan sova väl nedbäddade i sin vagn, utan att bli störda av vakna barn. Direkt innanför ytterdörren finns bra förutsättningar för att ta hand om leriga stövlar och våta kläder, med torkrummet nära. Innanför entrén finns också ett avskilt rum.

– Det är jättebra vid hämtning och lämning. Vissa barn rusar in, andra behöver mer tid. Det är också skönt att slippa ha alla samtal i ett kapprum, där många kan höra, säger Jessica.

Ris och mått som står i en pool utan vatten. Barnen kan ösa med riset.

Ris och mått som väntar på leksugna barn.

I kapprummet gör olika färger det enklare för barnen att hitta rätt hylla. Längs med alla skåp finns också en lång anslagstavla, där barnens projekt kan hänga. Därefter kommer det rum som kallas piazzan – ett stort utrymme som kan användas till mycket. Det är här barnen äter, alla samtidigt eller i omgångar, vid bord och stolar anpassade efter deras storlek. Personalen har särskilda stolar, så att de kan sitta med bekvämt. Vid borden passar det också sitta och skapa och pyssla. Nästan alla större möbler har hjul, för att de ska gå lätt att flytta. Flera tjocka draperier finns, för att lokalen ska kunna delas av för att bättre passa olika aktiviteter. Det finns också många ljuddämpande skärmar, för att miljön ska bli så tyst som möjligt.

Därifrån öppnas dörrarna in mot fyra olika hemvister för de olika avdelningarna.

– Barnen tillhör sin hemvist, det är de vuxna som flyttar på sig. Tryggheten och anknytningen till de vuxna är jätteviktig, säger Jessica.

Hemvisterna är anpassade för olika åldrar. En vattenlös pool med ett stort tråg fyllt med ris att ösa passar mindre barn, medan de större har kluriga pussel och utklädningskläder.

– Sedan får vi se vad barnen vill ha. De får forma hur det ska vara här, utifrån sina intressen och sin nyfikenhet, säger Camilla Lungberg, som går igenom listor och planerar för alla barn som snart ska komma.

Sidan uppdaterad: 2014-07-31