Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.
Rebecca Svensson, Johanna Chelala, Lisa Lilja, Caroline Klintefjord, Kira Uhlin och Jonna Nilsson spelar med i Svart kung.Foto Marcus Thernström Florin

Rebecca Svensson, Johanna Chelala, Lisa Lilja, Caroline Klintefjord, Kira Uhlin och Jonna Nilsson spelar med i Svart kung.Foto Marcus Thernström Florin

Filmen om unga sprids till skolorna

Utdrag ur tidningen Framtid Falkenberg som utkommer 10 april

I mitten på mars hade långfilmen Svart kung premiär i Falkenberg. Ett stort antal falkenbergsungdomar har deltagit i filmprojektet – som skådespelare, rekvisitörer, tekniker, sminköser och mycket annat. Resultatet är en gripande berättelse om ungdomar, våld och droger. Nu ska filmen användas i skolorna för diskussioner om dessa brännande frågor.

– Vi kommer till en början att testvisa filmen för ett tiotal skolklasser i Falken-berg. I samband med visningen blir det gruppdiskussioner om hur man ska kunna jobba med filmens teman i skolorna. Utifrån diskussionerna kommer vi att ta fram ett handledningsmaterial, berättar filmens regissör och producent Ronnie Brolin.

Ronnie Brolin fortsätter alltså på den inslagna vägen, att låta ungdomarna själva vara med och påverka filmen och hur den ska användas. Och så har det varit från första början. Filmens manus bygger på falkenbergsungdomars egna upplevelser, funderingar och känslor kring droger och kriminalitet. Syftet är förstås att förebygga att fler unga råkar riktigt illa ut, som filmens huvudperson Leon.

Filmen är späckad med vackra bilder från Falkenberg, men själva berättelsen är allt annat än vacker. En vanlig ung kille, Leon, kommer redan på högstadiet i kontakt med äldre kamrater som använder droger och begår stölder. Det är alltför lätt att hänga med. Karusellen av sprit, knark, våld och stölder snurrar allt fortare i Leons liv. Trots kärleken till flickvännen Linn kan han inte stå emot pressen från sina hårdföra kamrater. Katastrofen närmar sig allt mer.

Att göra andra val

Titeln Svart kung syftar på en schackpjäs. Livet är ett schackspel där varje drag får konsekvenser för framtiden. När kungen gått förlorad finns ingen väg tillbaka.

Valen verkar kanske enkla till en början, att låta sig bjudas på en joint, att sno en plånbok ur en shoppingvagn, att göra inbrott i en villa. Hur man kan göra andra val, det är vad falkenbergsungdomarna ska få möjlighet att fundera på efter att ha sett filmen. Avsikten är att hela materialet ska vara klart för spridning i Falkenbergs skolor till hösten.

– En lärare ska kunna visa filmen för sina elever och sedan, med hjälp av handledningsmaterialet, leda diskussionen. Det ska inte krävas några andra förberedelser, säger Ronnie Brolin.

Om filmen sedan kommer att spridas till andra kommuner, visas på TV eller på filmfestivaler – ja, det återstår att se. Men premiärpubliken gillade i alla fall vad den såg.

De som inte sett filmen men är nyfikna kan köpa den från produktionsbolaget iFocus.

Text: Barbro Odelberg

Sidan uppdaterad: 2014-04-09