Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Elever på Falkenbergs gymnasium får möjlighet att studera teknikhistoria

Det svenska välfärdssamhället bygger till stor del på att Sverige varit
framgångsrikt när det gäller att utveckla och införa ny teknik. Det är
en kunskap som inte är alldeles självklar för dagens ungdomar. Under
våren kommer därför elever vid Falkenbergs gymnasium, med stöd av
Nationalencyklopedins kunskapsstiftelse, att få möjlighet att fördjupa
sig i teknikhistoria.

– Målsättningen är att eleverna, som går första året på teknikprogrammet, ska få insikt om och ökad förståelse för vad teknikutvecklingen betytt för det moderna svenska samhällets framväxt. Men att de också ska förstå hur viktigt det är att Sverige fortsätter att ligga i topp när det gäller tekniska innovationer, säger Sara B. Persson som undervisar i historia och samhällskunskap och är initiativtagare till projektet.

Det är inte mycket mer än hundra år sedan som Sverige var ett av Europas fattigaste länder, något som de flesta svenskar i dag inte har en aning om. Genom en stor satsning på utbildning, uppbyggnad av framgångsrika företag baserade på svenska uppfinningar och hårt arbete kom Sverige på kort tid att bli ledande inom många teknikområden och ett av världens mest välutvecklade länder.

– Men det går inte att vila på gamla meriter. Det behövs nya innovationer som kan bli framtidens företag, och jag tror att våra elever kommer att förstå det bättre genom att lära av historien samtidigt som de blir inspirerade av vad andra lyckats åstadkomma, fortsätter Sara B. Persson.

Projektet innebär ”forskning” på hemmaplan men också ett besök på upplevelsecentrat Aeroseum i Säve, som är beläget i en av Sveriges tidigare mest hemliga berghangaranläggningar. Där kan man lära sig mer om flygets utveckling, såväl civilt och militärt som nationellt och internationellt fram till vår tids rymdfart.

– För Nationalencyklopedins kunskapsstiftelse är det viktigt att stödja projekt som leder fram till ökad kunskap men som också kan medverka till att bryta ner förutfattade meningar, säger Kunskapsstiftelsens VD Hubert Kjellberg. Om vi, som i det här fallet, kan inspirera fler att bli intresserade av naturvetenskap och teknik är mycket vunnet.

Sidan uppdaterad: 2014-01-14