Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Kompetenscentrum blev vårdcollege

Kompetenscentrum i Falkenberg är en av flera utbildningsanordnare som numera kan kalla sig Vård- och omsorgscollege. Certifieringen skedde formellt måndag 11 november på Campus Varberg där vårdutbildningar i Varberg och Falkenberg fick sina certifikat.

Utöver Kompetenscentrum är det Drottning Blankas gymnasieskola, Peder skrivares skola och Miroi som fått kvalitetsstämpeln.Falkenbergs och Varbergs kommun är de första att bli certifierade inom ramen för Vård- och omsorgscollege i Halland. Kungsbacka blev det 2012 via Göteborgsregionen, och innan året är slut ska de flesta gymnasiala vårdutbildningarna i Halland vara certifierade.

Kristina Håkeborg, vårdutvecklare på Hallands sjukhus inledde ceremonin med att blicka framåt och förklara varför Halland satsar på Vård- och omsorgscollege:

– Sanningen är den att det behöver bli mer attraktivt att arbeta inom vård och omsorg. Och att vilja stanna kvar i yrket. Det är ett måste om Halland ska kunna möta framtidens vårdutmaningar med allt fler äldre som kommer behöva hjälp framöver, sa hon.

Vård- och omsorgscollege är ett nationellt inarbetat koncept och en kvalitetsstämpel där utbildningar certifieras enligt särskilda kriterier. Ett är att det finns ett strukturerat och nära samarbete mellan skola, elever, lärare och vård- och omsorgspersonal ute i arbetslivet. Samarbetet ska öka kvaliteten inom vård och omsorg – utbildningar anpassas efter arbetsgivarnas behov och arbetsgivarna får i sin tur ny och aktuell kunskap. Ett vinna-vinna-samarbete!

I praktiken handlar det för skolan om gemensamma lärandeformer, bedömningskriterier och kurser för att bli ”anställningsbar” och för arbetsgivarna om kontinuerlig fortbildning för vårdpersonal.

Tidigare har bland annat Falkenbergs gymnasieskola certifierats som Teknikcollege i en liknande kvalitetssatsning.

Sidan uppdaterad: 2013-11-14