Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun

Mer om instrument/sång

Mer utförlig information om instrument och solosång

Solosång

I ämnet solosång kommer du att få lära känna din egen röst bättre, lära dig olika övningar som ger dig godare sångteknik, sjunga olika sorters musik för att få en stor musikkännedom, öva på att sjunga med och inför andra och känna efter vad din egen röst trivs med. Från skolår 6.

I ämnet ingår även - avgiftssfritt - körlektioner för att utveckla din förmåga till stämsång och samsjungning. Körlektion måndagar kl. 17-18.

Saxofon/Klarinett

Saxofon och klarinett tillhör familjen träblås

Saxofon - Du får lära dig hur man får ljud i en saxofon och hur man själv sätter ihop den. Du lär dig att spela efter noter och på gehör. Saxofonen har ett stort användningsområde och hörs i många musikstilar bla pop, rock, jazz, funk. Under läsåret erbjuds du att medverka i en konsert eller uppspel i annan form.

Klarinett - Du får lära dig hur man får ljud i en klarinett och hur man själv sätter ihop den.  Du lär dig att spela efter noter och på gehör. Klarinetten har ett stort användningsområde och hörs i många musikstilar bl a pop, jazz,vismusik och klassiskt. Under läsåret erbjuds du att medverka i en konsert eller uppspel i annan form.

 

Tvärflöjt

Tvärflöjt tillhör familjen träblås. De första åren ägnar vi mest åt att lära dig nya toner, rytmer och blåsteknik. Du kanske medverkar på en av våra elevkonserter. Så småningom kanske vi kan erbjuda dig att vara med i en ensemble eller orkester. Tvärflöjt är mångsidigt och vi provar att spela alla möjliga stilarter såsom klassisk, visa, pop etc.

Slagverk/Trumset

Du får lära dig slagverk från grunden. Trumset, teknik och notläsning är vad vi främst fokuserar på. Det finns också möjlighet till ensemblespel. Teknik och uppvärmning sker ofta på övningsplatta. Vid övningsplattan lägger vi grunden för teknik och notläsning, dessa kunskaper tar vi med oss vidare på lektionerna och till ensemblespel, rockband eller orkester. Vi jobbar även med klassiskt-, latinamerikanskt-, och afrikanskt slagverk samt andra genrer. Från skolår 4.

Trumpet/Trombon/Tuba

Trumpet, trombon och tuba tillhör familjen Bleckblåsinstrument, även kallade mässingsinstrument eller brassinstrument (brass betyder mässing på engelska). Dessa musikinstrument är oftast tillverkade i mässing men även andra material förekommer.

Text

 

Stråk

Stråkinstrument - Stråkfamiljen består huvudsakligen av fyra instrument. Det största är kontrabasen och därefter kommer cello, altfiol och fiol. Kontrabasen och cellon har den mörkaste klangfärgen, medan altfiol och fiol låter ljusare.

Stråkundervisning bedrivs både individuellt och i grupp. Det finns även möjlighet att delta i orkester.

Samtliga av dessa instrument finns i barnstorlekar, man byter instrumentstorlek efterhand som man växer. Dessa instrument kan du hyra direkt av kulturskolan. 

Fiol/Altfiol - Fiolen har den ljusaste klangen och får därför ofta spela melodistämman. Altfiolen är en något större fiol med djupare klang. Det är ett viktigt instrument i stråkorkestern men du kan spela altfiol i alla musikgenrer. Från skolår 2.

Cello - Cellon är mycket större än fiolen och spelas sittande. Instrumentet har en varm och fyllig klang som sägs ligga nära den mänskliga rösten. Cello har fyra strängar. Från skolår 2.

Kontrabas - Kontrabasen är störst av instrumenten i denna grupp och har också den mörkaste klangen. Den används bland annat inom klassisk musik, men du kan också spela pop, rock och jazz. Ofta spelar du med stråke, men också med fingrarna. Från skolår 4.

Blockflöjt

Blockflöjter tillhör familjen träblås

Text

Gitarr

Gitarr är ett mångsidigt och populärt instrument. Målet är att du lär dig spela olika stilar såsom pop, rock och klassiskt. Vi spelar både melodi- och ackordsspel. Du lär dig att spela efter både noter och tabulatur. Det finns också möjlighet att spela i grupp/ensemble tillsammans med andra. Från skolår 3.

 

Piano

Pianot är ett populärt och mångsidigt musikinstrument. Det är väldigt användbart i nästan alla genrer och stilar, och fungerar som inkörsport till alla andra tangentinstrument. Du kan lära dig spela klassisk musik, popmusik, jazz eller andra stilar. Kanske vill du spela ackord och sjunga till eller spela fyrhändigt? Du behöver ha tillgång till ett eget övningsinstrument (elpiano eller piano) hemma.

Pianot i sin nuvarande form har funnits i ca 200 år, men det har förekommit andra närbesläktade instrument sedan betydligt längre tid tillbaka. Exempelvis cembalo, klavikord och hammarklaver, vilket f.ö. anses vara den direkta föregångaren till dagens piano.

Under 1900-talet har utvecklingen av pianot lett till nya instrument som digitala "el-piano", keyboards, synthesizers etc. Från skolår 3.

Elgitarr/Elbas

Elgitarr - Elgitarren är användbar till det mesta men mycket av grundteknikerna finner vi i rock och pop. Undervisningen är till stor del gehörsbaserad men vi går även igenom tabulatur och noter. Dator och internet är naturliga verktyg och det finns utrymme för egna önskemål om musik du vill spela. Lite förkunskaper från gitarr-kurs är alltid bra men inte nödvändigt. Från skolår 5.

Elbas - Basen är ett kraftfullt kompinstrument som har en viktig bärande roll i ensembler, det är själva grunden i musiken. Som basist kommer du märka att det ges många möjligheter till samspel i olika musikgenrer och sammanhang. Alla klarar av att spela bas, samtidigt som det kan bjuda på stora speltekniska utmaningar. Från skolår 5.

Sidan uppdaterad: 2017-01-30