Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun

Teater

OBS! Startar inte ht 2016!

Inför läsåret 16/17 startar vi upp teaterinriktningen igen vid tillräckligt många sökande. Teaterutbildningen är utbildningen för dig som vill lära dig att stå på scen och använda din kropp och din röst som verktyg. Detta är bra kunskaper oavsett om man tänker bli skådespelare eller ej. Vi jobbar nästan enbart i grupp, vilket brukar skapa en mycket god sammanhållning i och mellan de olika grupperna på inriktningen. Här får du utveckla ditt skapande och din fantasi. Skådespelarträning är det centrala i vår utbildning. Du kommer även att få lära dig om teater- och dramahistoria, se teaterföreställningar och besöka teatrar, jobba med analyser och spela föreställningar inför publik. Våra teaterlokaler finns i Falkhallen.

Vilka kan välja teater?                 

Hos oss får du som redan har teater som intresse fördjupa dig i teaterkonsten och prova på olika tekniker inom konsten (som t ex fysisk teater, mim, clown, mask och psykologisk realism) och utvecklas i ditt skapande. Om du aldrig sysslat med teater kommer du att upptäcka teaterkonsten och alla dina egna egenskaper som du använder och utvecklar i samspel med andra i vår verksamhet. Du bör tycka om och finna det givande att arbeta i grupp, för i teaterarbetet är det i mötet med andra som vi växer personligen och kunskapsmässigt.

Vad kan man bli om man går teaterinriktningen?

Under de senaste 10 åren har teaterinriktningen på estetiska programmet utvecklats till att nu i den nya gymnasieskolan vara tydligt studieförberedande. Du får arbeta praktiskt  och kreativt samtidigt som du får med dig alla teoretiska kurser som behövs för att läsa vidare.
Du får en bred grund och kan göra flera medvetna val grundade på dina tankar om vad du vill göra i framtiden. Vet du inte vad du vill göra efter gymnasiet ger teaterämnet dig en möjlighet att utvecklas konstnärligt och som person. Du vinner kunskaper viktiga att ha vilken väg du än väljer att gå efter studenten. Våra elever uttrycker en stor glädje i att få arbeta praktiskt i alla våra teaterprojekt under studier här.
I teater som konstform finner du alla andra konstformer. Pga ämnets bredd ger studier hos oss dig rika erfarenheter och kunskaper som du kan använda i fortsatta studier till i stort sett alla yrken, t ex skådespelare, lärare, dramapedagog, teaterpedagog och psykolog.

ANSÖKNINGSPROV!

Vi  har antagningsprov på teaterinriktningen. Du som sökande hos oss kallas till ett antagningsprovstillfälle, då du får träffa de andra som också sökt och arbeta med olika teaterövningar samt får prata enskilt med oss lärare .
Vi lärare sätter vid detta tillfället ett betyg på ditt deltagande. Detta betyg omvandlat till poäng kan du sedan lägga till ditt avgångsbetyg från högstadiet. Hör av er för mer information.      

Du kommer att få starta Ung Företagande i samband med vår slutproduktion för att påvisa det entreprenöriella som alltid funnits i vår utbildning! Vi har ett brett nätverk utåt för att du ska få så bred erfarenhet av olika sammanhang och scener som möjligt. Vi deltar i samarbetsprojekt med andra teaterutbildningar, näringslivet  och professionella scenskapare.

Sidan uppdaterad: 2016-08-10