Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Vill du studera i Tyskland i höst?

Vi har på Falkenbergs gymnasieskola ett projekt inom Erasmus+. Projektet har som huvudtema ”Migration” och det är ett samarbete mellan fem skolor i fem länder. Inom projektet har vi fått möjlighet att delta i s.k. ”långtidsvistelser”. Detta innebär att man som elev får möjlighet att tillbringa 60 dagar på en skola i utlandet. Det finns en plats för en elev från vår skola hösten 2016 (2 oktober- 2 december) på Rottmayr Gymnasium i Laufen, en liten stad i Bayern nära gränsen till Österrike. Staden ligger ca 1 1/2 timme från München och en dryg halvtimme från Salzburg i Österrike. Skolans hemsida: http://www.rottmayr-gymnasium.de/home/länk till annan webbplats

Under tiden utomlands följer man undervisningen i skolan man är på. I första hand försöker man hitta lösningar som gör att undervisningen i utlandet kan kvittas mot de kurser man läser hemma. I de fall de inte går att hitta lösningar för detta så får man genom distansstudier (Google Classroom) arbeta med kurser hemifrån. Det kommer då att finnas tid i schemat i utlandet för att jobba med detta på skoltid där.

Långtidsutbyten som detta har flera syften. Ett viktigt sådant är att lära sig mer om hur det är att leva och gå i skolan i ett annat land i Europa. Ett annat viktigt syfte är att förbättra sina kunskaper i språk. Man behöver inte tala tyska för att åka iväg då engelska är projektspråket och viss undervisning kommer att ske på engelska. Eleven som åker iväg kommer lära sig grundläggande tyskakunskaper, alternativt fördjupa sina kunskaper i språket. På skolan i Tyskland kan man också studera andra språk såsom franska, italienska och latin.

Att delta i utbytet kostar ingenting förutom fickpengar. Resekostnaderna betalas av projektet. Det finns också ett bidrag för andra utgifter (såsom busskostnader till skolan, skollunch, matkostnader i hemmet) som utgår till eleven. Du bor hos en värdfamilj under din tid i utlandet och under samma tid så tar din familj emot en elev från en av våra partnerskolor (Tyskland eller Frankrike).

Om du är intresserad av detta anmäl ditt intresse till någon av kontaktpersonerna nedan.

Visst låter detta som en spännande utmaning? Det här är en verkligen en möjlighet att få uppleva något mycket spännande och lärorikt under sin gymnasietid. En erfarenhet för livet!

Välkommen med din ansökan!

Kontaktpersoner på Falkenbergs gymnasieskola

per.hakansson@falkenberg.se

anna.nilsson2@falkenberg.se

Sidan uppdaterad: 2016-08-30