Information angående corona och covid-19

Undvik att träffa personer utanför ditt eget hushåll. Några kommunala verksamheter är stängda för allmänheten. Lokala rekommendationer om munskydd. Klicka här för att ta del av uppdaterad information.

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Alkohol

Här kan du som vill sälja eller servera alkohol läsa mer om tillståndsfrågor och serveringsbestämmelser.

Alkoholservering

Servering av starköl, vin, spritdrycker och andra jästa alkoholdrycker får bara göras av dig som har serveringstillstånd. Du ansöker om serveringstillstånd hos kommunen. Här hittar du e-tjänsten för ansökan om serveringstillstånd.

Socialförvaltningens tillståndshandläggare handlägger din ansökan enligt reglerna i alkohollagen och kommunens riktlinjer.PDF Därefter beslutar socialnämnden om att bevilja eller avslå ansökan om serveringstillstånd.

Kommun och polis utövar tillsyn över de verksamheter som beviljats serveringstillstånd. Beslut om eventuella påföljder vid missförhållanden tas av socialnämnden. Tillståndshandläggarna ansvarar också för registrering och tillsyn av folkölsförsäljning. Den som säljer eller serverar folköl ska anmäla detta till kommunens tillståndshandläggare.

Alkohollagen är en social skyddslagstiftning

Alkohollagen är en social skyddslag med syfte att begränsa alkoholens negativa skadeverkningar. Alkoholpolitiska hänsyn har företräde framför näringspolitiska. Servering av alkoholdrycker ska ske enligt reglerna i alkohollagen, föreskrifter och kommunens riktlinjer.

Här kan du läsa mer om Alkohollagen.länk till annan webbplats

Utbildning och information

Kommun, polis, krögare och ordningsvakt samverkar i ett nätverk som varje år erbjuder utbildning i ansvarsfull alkoholservering för serveringsansvariga och övrig personal som serverar alkoholdrycker eller på annat sätt ansvarar för ordning, nykterhet och säkerhet på serveringsstället.

Läs mer om ansvarsfull alkoholservering på Länsstyrelsen Hallands webbplatslänk till annan webbplats

Kontakt