Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Arbetskraft att satsa på

Nu har du som företagare möjlighet att genom praktik integrera nyanländas kompetens i ert dagliga arbete. De nya utrikesfödda kommuninvånarna är tillgångar och har kompetens och erfarenhet som ditt företag kan behöva.

Genom att fånga upp spetskompetenser och integrera arbetskraft bland företag och verksamheter vill Arbetsförmedlingen tillsammans med Falkenbergs Näringsliv och Kompetenscentrum Falkenberg skapa möjligheter för både företag och nyanlända. Syftet är att de nyanlända personerna integreras i den svenska arbetskulturen och deras språkutveckling påskyndas samtidigt som företag får möjlighet att ta del av deras yrkeskompetenser.

- Om man har kompetensbrist kan man som företag delvis förse sina egna behov och samtidigt hjälpa de nyanlända i deras situation. Som vi ser det är det en win-win för alla parter säger, David Bodiroza som tillsammans med fem kollegor på Arbetsförmedlingen i Falkenberg jobbar med projektet.

Målet är att få ut de nyanlända på praktik och ge dem en insyn i hur det funkar på den svenska arbetsmarknaden men också att validera deras kompetens, utbildning och erfarenhet.

- Valideringen är till för att säkerställa att deras utbildning och kompetens matchas mot de svenska kraven och vår förhoppning är att det ska stämma så väl att det matchar företagens behov vilket kan leda till en längre praktik och i slutändan även en anställning, säger David Bodiroza och fortsätter:

- För de personer som fått chansen att komma ut i arbetslivet ser vi också hur viktigt det är för att lära sig språket. Det är på arbetsplatserna som de nyanlända lär sig svenska och man märker en stor skillnad i språkkunskaper på bara en månad och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det oerhört viktigt.

I listan av yrken återfinns till exempel IT-tekniker, bilmekaniker, svetsare, lärare, revisorer och ingenjörer och många fler. Listan är sammanställd av SFI och är baserad på personernas tidigare huvudsakliga arbetssyssla. Ungefär 90 procent av dem har gymnasial utbildning och så många som 25-30 procent har eftergymnasial utbildning.

- Vår förhoppning är att företagen i Falkenberg ser möjligheterna i de här människorna och att vi tillsammans kan ge dem en första chans på den svenska arbetsmarknaden, avslutar David Bodiroza.

Vill du ha mer information eller är intresserad av att erbjuda en praktikplats kontakta David Bodiroza eller Stefan Holmgren på Arbetsförmedlingen.

David Bodiroza, 010-487 29 89 eller david.bodiroza@arbetsformedlingen.se
Stefan Holmgren, 010-487 38 37 eller stefan.holmgren@arbetsformedlingen.se

Sidan uppdaterad: 2016-03-17