Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Samverkan mellan skola och näringsliv ger rätt kompetens

Ett samarbete mellan skola och näringsliv är en investering i våra barn och ungdomar, i närings- och föreningslivet och i samhället i stort. En investering i framtiden som kan ge företagen rätt kompetens och ungdomar en kortare väg till anställning.

Helena Johansson

- Vårt övergripande mål är att eleverna ska se kopplingen mellan utbildning och arbetsliv och därigenom uppleva skolan mer meningsfull. För företagen är det en möjlighet att visa upp sin verksamhet och skapa kontakter med potentiell framtida arbetskraft, berättar Helena Johansson som är Falkenberg kommuns skola- och arbetsutvecklare och vars roll är att vara en länk mellan skolan och arbetslivet.

Helena berättar vidare att barn och ungdomar gör sina val i tidig ålder och att det därför är viktigt att samverkan börjar redan i förskolan och det finns en rad olika exempel på aktiviteter.

- I de yngre åren är det ofta genom studiebesök eller att en förälder gör ett besök på skolan och berättar om sitt jobb. Högre upp i åldrarna är det bland annat prao och praktik samt skuggning där elever är med ute på en arbetsplats i en eller två dagar för att se och lära vilket vi även vill introducera på de högskoleförberedande programmen, berättar Helena.

Som företagare finns det mycket man kan göra för att bidra och Helena upplever att företag i Falkenberg är positiva och generösa till att vara med och samverka.

- Vi uppskattar och uppmuntrar till all sorters samverkan och de projekt som vi hittills genomfört har alla varit väldigt lyckade, säger Helena och tar ett besök på Gekås Ullared som exempel:

- De ville visa upp att det finns fler arbetsroller än att jobba i kassan eller synligt i varuhuset så de bjöd in Apelskolans samtliga åttor och nior för att lyssna på en medarbetare från varje enhet som fick berätta om sin vardag och yrkesroll samt vägen dit. Samtidigt hade skolan efterfrågat studiebesök som uppstart på terminen. Efteråt var eleverna väldigt positiva och när de lämnade hörde man många säga ”att där skulle jag vilja jobba eller där ska jag söka sommarjobb”. Att just visa upp bredden av olika arbetsroller tror jag är viktig för både elever och företag, avslutar Helena.

Läs merlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om företagssafari, studiebesök, skuggning, praktik och yrkesinformation eller andra sätt för dig som företagare att samverka och visa upp ert företag för era framtida anställda.

Har du frågor om samverkan mellan skola och näringsliv kontakta Helena Johansson, 0346-88 65 97 eller helena.johansson@falkenberg.se.


Sidan uppdaterad: 2015-11-27