Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Källsjö Mejeris succé fortsätter

För ett drygt år sedan startade Källsjö Mejeri produktionen av egen mjölk och mottagandet har varit oerhört positivt. Utvecklingen har varit så positiv att samarbete nu inletts med ytterligare mjölkbönder vilka får ett bättre mjölkpris än om de levererat till Arla.

Källsjö Mejeri

Det är tuffa tider för Sveriges mjölkbönder och det uppmärksammandes nyligen i SVT:s Uppdrag Granskning.

- TV-programmet skapade en rejäl debatt och många har hört av sig och undrar hur det går för oss i Källsjö. Svaret är att vi nu producerar 16 000 liter mjölk i veckan och att vi även breddat sortimentet med grädde och A- fil, berättar Lennart Svenäng.

Mejeriet i Källsjö startades 2006 av Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson med familjer. Till en början producerades det främst ostkaka men 2014 lanserades även mjölk och grädde från Källsjö Mejeri. Totalt har det investerats närmare 9 miljoner kronor i mejeriet och målet från början var att producera 6 000 liter mjölk i veckan. Utvecklingen har varit succéartad och efter ett drygt år har produktionen nästan tredubblats och företaget sysselsätter numera sju anställda med distributionen inräknad.

- Det har gått så bra att vi nu tagit in fler lokala bönder som leverantörer av mjölk till vårt mejeri. Det är roligt att vi kan hjälpa andra bönder som har det kämpigt genom att betala ett högre mjölkpris. Vi kan göra det genom att vår mjölk kostar lite mer i butiken och vi upplever att konsumenterna utan problem är beredda på att betala ett högre mjölkpris.

Källsjö Mejeri har i dagsläget möjlighet att öka produktionen till 30 000 liter i veckan och det är fler bönder i trakten som visat sitt intresse för att bli leverantörer.

- Genom satsningen på Källsjömjölk hoppas vi kunna överleva som mjölkbönder. Det känns som att många tror på konceptet vilket självklart är inspirerande. Vår satsning ligger rätt i tiden och det känns som Sveriges konsumenter letar efter alternativ till den internationella mjölkjätten Arla, avslutar Lennart Svenäng.

Sidan uppdaterad: 2015-06-17