Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Falkenberg ansöker om YH-utbildningar

Falkenbergs kommun har påbörjat processen för att Falkenberg ska få sina första yrkeshögskoleutbildningar. Förutsättningarna för att lyckas är goda men det är en lång väg kvar och företagarna i Falkenberg har en viktig roll för att det ska bli verklighet.

Kent Gunnarsson

Sedan slutet på maj är Kent Gunnarsson anställd på Kompetenscentrum Falkenberg med uppdraget att starta Falkenbergs första YH-utbildningar. Tidigare har han bland annat jobbat med kompetensfrågor vid Nordic Business Institute samt ansvarat för Campus Varbergs YH-utbildningar och han ser positivt på förutsättningarna i Falkenberg.

- Signalerna jag fått från företagen i Falkenberg är väldigt positiva och deras engagemang är en förutsättning för att vi ska lyckas få hit utbildningarna. Företagens möjlighet att ta emot praktikanter är den mest avgörande faktorn för att få vår ansökan godkänd, konstaterar Kent Gunnarsson.

YH-utbildningar är en eftergymnasial utbildning som varvar teori med praktik och utbudet av utbildningarna styrs av arbetslivets behov. Falkenbergs ansökan rör två olika utbildningar, ”Matentreprenör” och ”Underhållstekniker”. Företagen inom livsmedel och teknik kommer därmed ha stora möjligheter att påverka utbildningarna.

- Utvalda representanter från näringslivet sitter med i utbildningens ledningsgrupp där de utvärderar och anpassar utbildningens innehåll. Den nära kontakten med företagen är det unika med YH-utbildningarna och som gör att de faktiskt leder till anställning samt får inflyttade studenter att stanna kvar på orten, säger Kent Gunnarsson.

2013 fick 87 procent av de studerande jobb efter sin YH-utbildning*. Näringslivschef Jan Melkersson har under sin tid på samma position i Ljungby kommun varit med och startat upp YH-utbildningar och sett dess positiva effekter på nära håll.

- Den framtida kompetensförsörjningen är avgörande för våra företags konkurrenskraft. Utbildningar är ett sätt att hjälpa företagen i Falkenberg med rekrytering av personal med önskade kompetenser. I Ljungby säkrades delar av kompetensförsörjningen genom YH-utbildningarna, vilket det också kommer innebära för Falkenberg. Dessutom tillförde studenterna mycket både till staden och andra näringar.

Den 9 september ska ansökan vara inne hos Myndigheten för yrkeshögskolan och i januari 2016 får Falkenberg besked om utbildningarna blir verklighet.

- Vi är just nu inne i en snabb process eftersom vi jobbar mot en snäv deadline men vi har också en långsiktig process där vi inför nästa års ansökningsperiod ska vara ännu mer förberedda och verkligen se över kompetensbehovet i Falkenberg. Vår satsning står med andra ord inte och faller med hur det går i årets ansökan utan detta kommer vi verkligen satsa på, försäkrar Falkenbergs näringslivschef.

Källa:* Myndigheten för yrkeshögskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2015-06-17