Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Hållbar mat

Vi i kommunen jobbar fokuserat med hållbar mat i våra verksamheter. Vi kallar det hållbar matglädje.

Maten står för en stor del av vår miljöpåverkan, både i form av utsläpp av olika växthusgaser och spridning av kemikalier. Därför är satsningen på Hållbar matglädje en naturlig del av kommunens arbete med de globala målen och Agenda 2030.

I Falkenbergs kommun är det verksamheten kost och städservice inom serviceförvaltningen som ansvarar för den offentliga gastronomin inom förskola, skola och äldreomsorgen.

Så här arbetar vi med Hållbar matglädje

Vi serverar mat som är lagad från grunden

Vi lagar mycket av maten från grunden. Det blir billigare än att använda hel- och halvfabrikat. Vi slipper dessutom många tillsatser och kan sätta vår egen smak på maten.

Vi slänger ingen mat i onödan

Det går åt mycket energi för att lagerhålla, producera, transportera och tillaga mat. Därför är det viktigt att vi verkligen äter upp det som lagas. Kösystem, smakportioner och trevlig måltidsmiljö är tre sätt att minska matsvinnet. Vi genomför matsvinnsmätningar varje termin i våra skolor. Vid alla våra kök källsorteras soporna och matavfallet går till Falkenbergs Biogas.

Vi väljer frukt och grönsaker efter säsong

Var sak har sin tid. Så även frukt och grönsaker. Därför är våra salladsbufféer och fruktskålar säsongsbetonade. Om det går väljer vi också lokalt odlade varor, eftersom vi vill undvika onödigt långa transporter.

Vi använder mer grönsaker och mindre kött

Genom att förändraa proportionerna i våra grytor minskar vi matens klimatpåverkan rejält. Vi använder till exempel mindre kött och ökar istället volymen av grönsaker, bönor och baljväxter. Ett exempel på detta är rätten "köttfärssås make over" där vi halverat utsläppen av koldioxid genom att ersätta en del av köttet med röda linser.

Vi väljer kött och fisk med omsorg

För att minska risken för utfiskning köper vi fisk från hållbara bestånd. Köttet köper vi från leverantörer som kan visa att djuren behandlas bra.

Vi väljer ekologiska, miljö och rättvisemärkta varor

Ekologisk odling handlar bland annat om kretsloppstänkande, gödsel från egna djur eller andra ekologiska gårdar i närheten. Etisk märkning av produkter, till exempel Fairtrade, bidrar till bra arbetsvillkor för den som producerar våra varor.

Våra livsmedel

Det är viktigt vilka livsmedel som serveras. Våra kök köper in livsmedel från leverantörer som vi tecknat avtal med efter upphandling. Vi jobbar med många lokala leverantörer bl.a:

  • JM charketuri
  • Krönleins drycker
  • Cottage cheese från Arla Falkenberg
  • Pannkakor från Lantmännen Ceralia Laholm
  • Östras bröd
  • Sia glass

Vi har över 150 ekologiska produkter där mejeri är den största varugruppen. 2019 har vi som mål att 37 % av våra livsmedel ska vara ekologiska.

95 % av vårt kött är svenskt och 95 % av all fisk vi köper är MSC-märkt.

Vid kommunens upphandlingar ställs miljökrav på fordon, transporter och att produktion samt djurhållning lever upp till ställda krav enligt Upphandlingsmyndighetens kriterier, allt för att säkerställa att kvalitén blir den högsta.

Kontakt

  • Verksamhetschef
  • Agneta Elofsson
  • Telefon direkt: 0346-886097
  • Mobil: 0725-224 888