Information om covid-19

Håll avstånd, undvik trängsel och följ allmänna råd och rekommendationer. Kommunala verksamheter är anpassade efter läget. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Att vara familjehem

Fredrik och Nina Persson vågade ta steget – de blev familjehem och tog emot ett barn i sin familj.
– Nu är vi en till i familjen, säger Fredrik.

Nina och Fredrik hade funderat på att bli familjehem ganska länge. De bor i en villa på landet och har två tonårsbarn.
– Våra barn hade blivit stora och vi hade utrymme för ett barn till, säger Nina.
– Jag var tveksam i början. Jag tyckte att vi hade fullt upp. Men sedan en dag så kände jag: nu har vi tid och plats. Då ringde vi kommunen, säger Fredrik. 

En man och en kvinna står bredvid varandra och ler försiktigt mot kameran.

Jag var tveksam i början. Men en dag kände jag: nu har vi tid och plats.

Barn som kommer till ett familjehem kan av någon anledning inte bo kvar i sitt hem. Familjehemmet ska vara en trygg bas för barnet. Alla i familjen har en viktig roll. Familjehemmet blir som ytterligare en familj för barnet.

– Barn som kommer till ett familjehem har en tung ryggsäck med sig. Vår uppgift som familjehemsföräldrar blir att lätta den bördan. Men vi känner oss aldrig ensamma. Falkenbergs kommun erbjuder bra utbildning och ger oss stöd när vi behöver, säger Nina.

Att bli familj

Att få en ny familjemedlem – eller komma till en ny familj – är omtumlande för alla.

– Det har stärkt oss som familj. Att vara familjehem är ett gemensamt projekt för hela familjen, även för våra tonårsbarn som fått ett syskon. Visst är det tufft ibland – men det ger mycket mer än det tar, säger Fredrik.

– Nu är vi en till i familjen. Vi har våra fritidsintressen där barnen är med, vi städar, veckohandlar – vi lever ett helt vanligt familjeliv, säger Fredrik.

– Bara det att vi är en till, säger Nina.

Barn som kommer till ett familjehem har en tung ryggsäck med sig. Vår uppgift som familjehemsföräldrar blir att lätta den bördan.

Så funkar familjehem

Det finns barn och ungdomar som inte kan bo kvar i sitt hem av olika skäl. De kan behöva bo i ett familjehem. De som blir familjehem genomgår alltid en utredning. Den är till för att se om familjen är lämplig för uppdraget. Eftersom behoven skiljer sig åt behövs olika slags familjehem. Man kan bo på landet såväl som i lägenhet i staden, vara en liten eller stor familj, arbeta eller studera och ha olika kulturell bakgrund. Det viktiga är att familjehemmet har utrymme, tid och tålamod.

Läs mer om uppdraget att vara familjehem här.

Kontakt