Information om covid-19

Håll avstånd, undvik trängsel och följ allmänna råd och rekommendationer. Kommunala verksamheter är anpassade efter läget. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Läs mer

Att jobba som undersköterska

Linda Larsson har arbetat inom hemtjänsten i Falkenbergs kommun i drygt 20 år. Hon vet precis varför hon gillar sitt jobb.
– Jag hjälper människor att klara sin vardag, det är det finaste jag kan göra.

Lärorika möten och ett arbete som gör skillnad. Så beskriver Linda Larsson sitt jobb som undersköterska inom Falkenbergs kommun.
– Det är häftigt att se hur vi alla som jobbar inom hemtjänsten kan stötta de som behöver hjälp. För ett tag sedan var jag hemma hos en kvinna som hade fått en stroke och som var jätteorolig för framtiden. Med hjälp från oss och våra sjukgymnaster vände det. Hon sa: ”Jag trodde inte att det skulle bli så här bra”.

Jag har hört så många olika livshistorier och sett hur starka personer kan vara.

Mötet med kvinnan är ett exempel på det som gör att Linda trivs med sitt jobb.
– Jag ser att vi inom vården hjälper människor att klara av sin vardag. Och det är det finaste jag kan göra, säger hon och fortsätter:
– Vi träffar nya brukare varje månad. Det blir nya möten och nya livsöden. Jag har hört så många olika livshistorier och sett hur starka personer kan vara. Det som jag har lärt mig är att vi alla är lika, oavsett ålder och hur våra liv ser ut.

Läste vidare

Det har gått drygt 20 år sedan Linda Larsson började inom hemvården i Falkenbergs kommun. efter några år utbildade hon sig till undersköterska.
– Jag är väldigt glad att jag gick utbildningen. Visst var det svårt att ställa om och börja läsa, men det gick. Nu har jag en helt annan trygghet i det jag gör. Jag har mer kunskap att falla tillbaka på.

En blond kvinna med blå jacka står på en väg inne i ett bostadsområde.

Linda Larsson, undersköterska, Falkenbergs kommun

Är det något jag inte vet kan jag alltid ringa mina kollegor. Vi tar hand om varandra och lämnar ingen i sticket.

En annan trygghet är att det inom personalgruppen finns en stor kunskap.
– Är det något jag inte vet kan jag alltid ringa mina kollegor. Vi tar hand om varandra och lämnar ingen i sticket. De flesta som jobbar inom hemtjänsten har sunt förnuft och en stor portion värme och medmänsklighet. Utan det går det inte att jobba med detta, speciellt inte när du jobbar med människor som är vid livets slut. 

Smarttelefonen underlättar arbetet

Linda beskriver jobbet som självständigt och att det finns möjlighet att påverka arbetsdagen. Samtidigt kan den vara stressig.
– Via min telefon kan jag fråga mina kollegor om de kan hjälpa mig. Skulle
jag ha tid över att hjälpa mina kollegor berättar jag det såklart för dem.

De senare åren har smarttelefonen gjort jobbet smidigare. I telefonen ser Linda sitt schema och hon kan också dokumentera sitt arbete hos brukarna i den.
– Jag känner mig friare. Tidigare behövde jag skriva in allt på datorn på kontoret. Då behövde jag komma ihåg vad som hade hänt under dagen och spara viktiga detaljer på papper som var lätta att tappa bort. Nu skriver jag in dokumentationen direkt i telefonen. Det är mycket smidigare när allt är samlat på ett ställe. 

Kontakt