Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Den halländska dansplattformen

Rum För Dans

Vad gör Hallands danskonstnärer? Vi fortsätter det vi började under våren 2016, att ge dem en plats på scen under en kväll för att visa nya eller pågående arbeten. Det du får se har inte tidigare visats i Halland och blir en  presentation av konstnärerna själva, både i ord och rörelse.

Program:

Nathalie Ruiz – This is not a solo

Work-in-progress av och med Nathalie Ruiz

Musik: Tystnaden och Arvo Pärt “Spiegel im Spiegel”

Medverkande: Moving Torup-gruppen: Mia Linde, Sofie Bergsten Torhall, Else Christoffersen, Christer Jönsson, Per-Yngve Bengtsson, Claes Göran Östlund, Ulrika Bergsten, Gunnel Larsén med flera.

Nathalie Ruiz koreograf, dansare, pedagog och videokonstnär född i Frankrike. Efter samarbetet med Martha Graham, Twyla Tharp och Karine Saporta kom hon till Sverige och Cullbergbaletten 1988. Sedan dess har hon arbetat med de flesta betydande moderna koreografer som Mats Ek, Jiri Kylian, Per Jonsson, Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson, Helena Franzén, Efva Lilja, Birgitta Egerbladh, Cristina Caprioli, Philippe Blanchard med flera. Hon har tidigare varit konstnärlig ledare för Regionteater Väst och för den egna ensemblen Co. Alba. Sedan 2016 är hon konstnärlig chef för Artome, en verksamhet med kulturen som växtkraft.

Nathalie har erhållit Carina Aris guldmedalj, hedersmedaljen av staden La Garde i Frankrike och blivit nominerad till bästa dansare i Europa.

Gustaf Jönsson – Den fula (D)an(S)kungen

Work-in-progress av och med Gustaf Jönsson

Jan-e kan vid första anblick verka inåtvänd, butter och lite överlägsen. Men djupt där inne finns en nyfiken pojke som vill upptäcka världen omkring sig, skaffa vänner och ta itu med sina rädslor. Det snabbaste sättet att få Jan-e att komma ur sitt skal är genom klassisk musik, då är det som om alla rädslor försvinner, han känner sig fri och vacker och börjar dansa.

Gustaf har fått inspiration från klassiska clowner likt Emmett Kelly, Buster Keaton och Charlie Chaplin, med ursprung från comedia dell arte och utvecklat sitt clown-alter-ego Jan-e.

Gustaf Jönsson kommer från Getinge och är utbildad på Balettakademien i Göteborg. Som frilansande dansare och koreograf har han bland annat jobbat på GöteborgsOperan, Smålands musik och teater, 3:e våningen och Cinnober i Göteborg. Han har även vidareutbildat sig inom teater och arbetar som skådespelare.

Lina Lundin – SÅNGSVANEN & KOLTRASTEN

ljusa & mörka stunder ur sverigefinnarnas verkliga liv

Idé, koreografi & dans: Lina Lundin/ Nomodaco

Musik: Johannes Burström

Dramaturgi & poesi: Mia Westin

Projektets hemsida: www.hundragrader.selänk till annan webbplats

Ett danssolo med stolta halvfinskan Lina Lundin. Sångsvanen är nationalfågel i Finland och koltrasten är nationalfågel i Sverige. Föreställningen lyfter fram sverigefinnarnas livsberättelser och samtidshistoria. Hon har träffat och samtalat med dem på äldreboenden, på finska föreningar och i bastun, finnarnas heligaste rum. Där renar man sig både kroppsligt och själslig, ”Det man inte gör i kyrkan gör man heller inte i bastun”.

En del kom hit som krigsbarn under 40-talet och andra flyttade hit mellan 50 och 70-talet då Sverige behövde arbetskraft, vissa upplevde krig. Dåtid möter nutid och verklighet möter saga!

Lina Lundin examinerades från Balettakademien i Stockholm 2001 och arbetar sedan dess som dansare, koreograf och pedagog i Sverige och Norden. Hon är dansare i Embla dans & teater samt medverkar som dansare och är medlem och grundare av Nomodaco (Northern Movement Dance compnay) sedan starten 2002.

Karolin Kent – INSIDE/OUTSIDE

Work in progrss av och med Karolin Kent

Kostymör: Linnea Bågander

INSIDE/OUTSIDE är ett verk som utforskar det inre och det yttre i relation till oss själva, våra omgivning och vårt samhälle. Det är en del av i ett längre researcharbete om utmattningssyndrom/depression som just handlar om hur man balanserar och hanterar det inre och yttre för att skapa ett hållbart sätt att relatera till sin omgivning. Här utforskas även fragmenteringen av kropp som ofta uppstår i en utmattning.

Karolin Kent är utbildad inom nutida dans och tvärkonstnärlig praktik på Trinity Laban i London (2011) och studerar nu vidare för att bli rörelseanalytiker, somatiskrörelsepraktiker och rörelseterapeut. Hon går också en kurs på Akademin Valand om att arbeta konstnärligt i det offentliga rummet.

Om evenemanget

Datum och tid:

10 maj kl 19:00

Plats:

Falkhallens teater (Blackbox)

Info:

Rum för danslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kostnad och bokning:

Biljetter: ordinarie 100 kr, unga 50 kr.

Bokas på Falkenbergs Turistinformation 0346-886101 eller biljettforum.se

Sidan uppdaterad: 2017-04-05