Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Mattias Klum när han dyker med filmutrustning

Mattias Klum kommer till Falkenberg och föreläser om vikten av bra vatten. Föreläsningen är kostnadsfri för besökare. För att vara säker på sin plats behöver man boka sin biljett, det gör man lättast via Falkenberg.se Foto: Ola Högberg

Mattias Klum och Falkenbergs kommun fokuserar på vattenfrågan

Vatten är livsviktigt. Den 12 april sätter Falkenbergs kommun tillsammans med den världsberömde naturfotografen Mattias Klum fokus på vattenfrågan. Mattias Klum håller en föreläsning på kvällen. Den är kostnadsfri för allmänheten att gå på.

Mattias Klum har av National Geographic kallats för en av vår tids viktigaste naturfotografer. Den 12 april kommer han till Falkenberg och föreläser om vatten.

Under dagen föreläser han för Falkenbergs gymnasieskola och på kvällen håller han en föreläsning för allmänheten.

– Att vi har ett rent vatten är ingen självklarhet. Därför vill vi lyfta upp frågan i människors medvetande genom att bjuda in Mattias Klum, säger Ingela Danielsson, kommunekolog vid Falkenbergs kommun.

Gratis att lyssna på föresläsning med Mattias Klum

Föreläsningen är kostnadsfri för allmänheten att gå på. Antalet platser är begränsat därför behöver besökare biljett. Bokningen sker på falkenberg.selänk till annan webbplats eller på turistbyrån.

Kontinuerligt arbete för god vattenkvalitet

Falkenbergs kommun jobbar kontinuerligt med att uppnå god kvalitet i våra vatten.

– Genom aktiv tillsyn över olika verksamheter arbetar vi för att minska negativ påverkan på våra vatten. Detta sker genom att vi ställer krav på de som förorenar, säger Per-Ola Svensson, tf chef för miljö- och hälsoförvaltningen vid Falkenbergs kommun.

– Ett av VIVAB:s viktigaste uppdrag är att förse kommuninvånarna med gott och säkert dricksvatten. För att säkra dricksvattnet för framtiden jobbar vi till exempel med ett vattenskyddsområde för nedre Ätran. Genom att kommunicera kring vattnets betydelse kan vi påverka människors beteende, säger Margareta Björksund-Tuominen, VD på VIVAB.

Lokal vattenmässa i samband med föreläsningen

I samband med föreläsningen finns det möjlighet att ta del av information om hur flera organisationer jobbar med vattenfrågan i Falkenbergs kommun och dess närhet. Bakom föreläsningen med Mattias Klum står Falkenbergs kommun, Fabo och VIVAB.

Så här gör du själv skillnad

  • Se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet, till exempel målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel. Lämna avfall som innehåller miljögifter till återvinning och mediciner till apoteket.
  • Välj biltvätten. Tvätta inte bilen hemma på gatan, då rinner smutsvattnet rakt ut i närmsta vattendrag.
  • Kranvatten är alltid bättre än vatten på flaska. Det sparar både pengar och miljö.
  • Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toaletten. Inget annat!
  • Överdosera inte tvättmedel när du tvättar – kolla bruksanvisningen på förpackningen.
  • Kasta skräp i papperskorgar. Skräp som plastpåsar och PET-flaskor är inte biologiskt nedbrytbara. De försvinner ”för ögat” men efterlämnar små mikroplastpartiklar som stannar kvar i naturen och i havet.
Sidan uppdaterad: 2018-02-15