Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Gemensam satsning för en mer vattensmart sommar i Falkenberg

Grundvattennivåerna i Falkenberg är precis som i stora delar av Sverige låga. Därför gör kommunen nu en gemensam informationsinsats tillsammans med Vivab för att uppmärksamma invånare och sommargäster om den nya samhällsutmaningen.

Sol, vind och...

Falkenbergs kommun och VIVAB gör nu en gemensam informationsinsats för att uppmärksamma de låga grundvattennivåerna. Bland gör man ett utskick till invånare och sommarboende i hela kommunen

- Vi kände att vi ville göra en gemensam kraftsamling när sommaren sätter igång på allvar. Även om vi inte har vattenbrist i Falkenbergs kommun just nu så är grundvattennivåerna låga. Det gör att vi tar frågan på stort allvar, säger Charlotte Johansson, kommunchef i Falkenbergs kommun.

Egna åtgärder

FABO sparar på vatten, skylt i tom kruka

Utöver information till invånare och sommargäster har kommunen och dess bolag vidtagit en del egna åtgärder för att tänka mer vattensmart. Fabo har bland annat ersatt alla vattenutkast och slangar med vattenkannor och väntar med att göra nyplanteringar för att undvika onödig bevattning.

Falkenbergs kommun vattnar sedan tidigare sina planteringar med vatten från Ätran. Framöver kommer man även att vattna sina kommunala fotbollsplaner med å-vatten och på Klitterbadet ser man över möjligheterna att använda havsvatten för spädning av den stora bassängen. 

- Vi hoppas att så många som möjligt hjälper till genom att vara vattensmarta. Det viktigaste är att vi börjar tänka på hur vi använder vårt dricksvatten, det är en resurs som inte är oändlig. Vattenbrist är en samhällsutmaning som vi behöver lära oss att leva med och hantera, säger Margareta Björksund-Tuominen, VD på VIVAB.

Dialog med livsmedelsföretagen

Det är inte bara invånare och kommunens egen verksamhet som behöver tänka mer vattensmart, utan även företagen i kommunen.

- Vi jobbar med frågan på alla nivåer. Vi har bland annat en bra dialog med våra största livsmedelsföretag Carlsberg och Arla, vars verksamhet bygger på att vi har en fungerande vattenförsörjning, säger Margareta Björksund-Tuominen.

Det kommer ta många månader för grundvattnet att nå normala nivåer igen. Därför är det viktigt att vara vattensmart, inte bara under sommaren utan även efter. Kampanjen syftar till att få både invånare och besökare i Falkenberg att tänka ett extra varv på användningen av dricksvatten. Genom att ändra våra vanor kan vi spara många liter, tre minuters rinnande vatten kan förbruka över 30 liter vatten.

Vattensmarta tips!

  • Stäng kranen när du borstar tänderna eller rakar dig!
  • Ta en snabb dusch!
  • Diska aldrig under rinnande kran och skölj disken i balja!
  • Ta vara på regnvatten för bevattning
  • Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder tvättvattnet
Sidan uppdaterad: 2017-07-07