Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Nu behöver vi spara på dricksvattnet i Falkenberg

Grundvattennivån i Falkenbergs kommun är låga på grund av utebliven nederbörd under det senaste året. Även om det regnar under den kommande tiden är nivåerna så låga att det tar många månader innan de blir normala igen. För att vi inte ska tvingas utfärda restriktioner på användningen av vårt dricksvatten behöver vi nu minska vår förbrukning. Om vi alla hjälps åt gör det stor skillnad för tillgången på dricksvatten. Varje droppe räknas!

Vårt dricksvatten produceras av både grundvatten och ytvatten. Situationen för de anläggningar som använder grundvatten är generellt sämre, en av dessa anläggningar är vattenverket i Falkenberg. Det är viktigt att vi sparar på vattnet i kommunen för att undvika problem framöver. I de flesta mindre samhällen med kommunalt vatten används grundvatten till dricksvatten, det är därför viktigt att spara vatten även här.

Så här hjälper du till att spara på vatten:

  • Samla regnvatten i tunna för bevattning i trädgården
  • Bevattna sparsamt med kanna, inte med vattenslang eller vattenspridare
  • Ta en snabb dusch istället för att bada
  • Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan de startas och använd eko-program
  • Diska aldrig under rinnande vatten, skölj disken i balja istället för under rinnande vatten
  • När du borstar tänderna eller rakar dig, stäng av kranen under tiden
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet för att ha tillgång till kallt vatten, istället för att spola tills det blir kallt
  • Laga droppande kranar, rinnande toaletter och ha snålspolande munstycken

Tvätta aldrig bilen på gatan eller uppfarten, åk till en riktig biltvätt där vattnet renas och kanske till och med återanvänds. (Det är dessutom mycket bättre för miljön att tvätta på en riktig biltvätt eftersom fultvätten av bilen på gatan gör att miljöfarliga ämnen som oljerester och tungmetaller hamnar i våra sjöar och hav)

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Tillsammans kan vi spara många tusen liter varje dag, tack för att du hjälper till!

Vivab har ansvar för vattnet i Falkenberg och Varberg. På deras webbsida hittar du mer informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs gärna mer om vatten i Falkenberg i den tidning du når om du klickar på den här länkenPDF (tidningen är från 2015).

Sidan uppdaterad: 2017-05-11