Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Grundvattennivåer i Falkenberg

I Falkenberg behöves i nuläget inga restriktioner för vattenanvändning. Däremot vill kommunen uppmana till att inte förbruka mer vatten än nödvändigt.

Grundvattennivåerna är låga på flera håll i landet. Det kommunala bolaget VIVAB, som verkar i Falkenberg och Varberg, följer nivåerna kontinuerligt och kan se att de är låga även i Falkenbergs kommun. Anledningen till att de är låga är att det inte varit tillräckligt med nederbörd det gångna året. I Falkenberg kommer vattnet från grundvatten men förstärks med ytvatten från Ätran och Vinån. Vid låga nivåer måste mer vatten från Ätran användas.

Förbruka inte mer än nödvändigt

I Falkenberg behöver VIVAB inte utfärda restriktioner för vattenanvändning. Nivåerna har återhämtat sig något sedan förra regnperioden. Däremot vill VIVAB uppmana till att inte förbruka mer än nödvändigt. Det är främst i de mindre orterna som det kan bli kritiskt, men alla måste alla dra sitt strå till stacken och spara på vattnet. Det är vår konsumtion som avgör om hur vattentillgången ser ut längre fram i vår och sommar.

Tillsammans kan vi spara många tusentals liter varje dag och undvika restriktioner.

Läs mer på VIVABs hemsida om hur du kan hjälpa till att spara vatten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om vattnet i kommunen i den här broshcyren.PDF

Sidan uppdaterad: 2017-03-23