Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Fall av kaninpest i Falkenberg

Det har rapporterats in en rad fall av kaninpest i Falkenberg, bland annat på Vallarna i centrala stan. Kaninpest är en virussjukdom som drabbar kaninstammen hårt.

Fall av kaninpest i Falkenberg

Foto: Anna Köhler

Hittar du misstänkta fall av kaninpest, kontakta kommunens kontaktcenter: kontaktcenter@falkenberg.se eller 0346-88 60 00.

- Vi har fått in rapporter om kaninpest från stora delar av södra Sverige under våren och sommaren. Det är en mycket plågsam sjukdom. De drabbade kaninerna är fulla med bakterier, så hantera dem inte med bara händer. Låt kaninen vara, ta inte på den och håll god handhygien, säger Henrik Uhlhorn på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Drabbar även tamkaniner

Kaninpest drabbar både vilda och tama kaniner. Viruset sprids antingen genom direktkontakt eller via insekter eller fåglar. Det finns möjlighet att vaccinera tamkaniner för att skydda mot sjukdomen. Kaninpesten kan dock inte smitta människor. Inte heller djur som till exempel katt eller hund.

Det går ganska lätt att ställa diagnos på en kanin med kaninpest. Smittade kaniner insjuknar i allmänhet efter en till två veckor. De första symtomen är att ögonen svullnar. Huden kan svälla, framför allt runt ögon, nos, mun och könsöppning*. Virussjukdomen är mycket plågsam drar även med sig bakteriella infektioner. Vissa sjuka djur dör tidigt till följd av allmäninfektion eller genom utmärgling eftersom de inte kan skaffa föda.

* Källa SVA

Sidan uppdaterad: 2015-08-18