Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Nya bekämpningsrutiner för jätteloka

Ny information visar att effekten av mekanisk bekämpning av jättelokan blir större om den genomförs under själva blomningen.

I år kommer kommunen ändra rutinerna för den mekaniska bekämpningen av jättelokan baserat på ny information. Bekämpas jättelokabestånden mekanisk ska bekämpning ske vid blomning för att få bäst effekt, enligt rapproten ”The Giant Hogweed Best Practice Manual – guidelines for the management and control of an invasive weed in Europé”(2002-2005) framtagen av EU-kommissionen. Naturvårdsverket och Jordbruksverket hänvisar också till denna rapport när det kommer till bekämpning av jättelokan.

Famis arbetslag kommer alltså att komma ut senare i sommar för att bekämpa jättelokan, just för att få en bättre effekt på bestånden. Det är inte någon risk för spridning av bestånden om man lämnar blomställningen på marken. Det viktiga är att fröbildning inte har påbörjats. Är ni osäkra, lägg blomställningarna i säck för säkerhets skull.

Hör gärna av er till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen om ni har  frågor om jättelokan. Mer information om bekämpningsmetoder kommer att komma ut inför nästa sommar.

Sidan uppdaterad: 2014-06-17