Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Årets första lax siktad i Ätran!

En blanklax på 96 cm och med en uppskattad vikt på 10 kg blev årets första registrerade lax vid Hertingforsen. Årets första lax blir nu ett nytt säkert vårtecken för Falkenberg och falkenbergarna! Laxfiskepremiären är den 1 april.

Registreringen skedde 2015-03-12 kl 18:26. Detta är tre dagar tidigare än förra året då en blanklax i samma storlek passerade laxräknaren, som installerats av Fiskevårdsteknik och är av isländskt fabrikat. Temperaturen i ån registrades vid tillfället till +1,8 grader.

Före restaureringen av Hertingforsen kunde inte laxen vandra upp i laxtrappan vid låg vattentemperatur. De första laxarna kom då i mitten av april. Nu har laxarna i Ätran återfått sitt naturliga vandringsmönster. Detta innebär att de nu på ett bättre sätt kan fylla ut lekbottnarna upp i Högvadsån och alla biflöden, vilket på sikt ökar laxproduktionen.

De laxar som kommer att leka på de restaurerade lekbottnarna i själva Hertingforsen kommer att bli ett gott tillskott vid det populära laxfisket från laxbron nedströms kraftverket.

Vi ser med förväntan fram emot en ny spännande laxfiskesäsong som startar den 1 april.

Och vem vet, i år kanske det fångas någon av de blågula (märkta) laxarna som sattes ut av Kungen i samband med invigningen av Hertingforsen förra våren. Storleken på dessa skulle i så fall vara ca 1 till 3 kilo och med en längd av mellan en halvmeter och 65 centimeter.

Vem blir den första att rapportera en "kungslax" från Ätran?

Text: Kommunekolog Ingemar Alenäs

Sidan uppdaterad: 2015-03-13