Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Mässa i Halmstad

Ätrans Laxfiske deltog i helgen på en välbesökt sportfiskemässa på Stadsbiblioteket i Halmstad.

2015-02-21. Debatt, föreläsningar och diskussioner varvades med hantverk och flugbindning. Nissans Vänner, Ätrans Laxfiske och Älvräddarna var några bland alla utställare som fanns på plats. Det gick inte att ta miste på intresset för fiske och fisketurism då något tusental personer tagit sig till mässlokalen i denna gråa vinterdag. Barnen fick tillfälle att inspireras till en framtida hobby genom att måla drag, binda flugor och lyssna till fiskesagor.

De "vuxna" fiskarena kunde lyssna till inspirerande föredrag bl.a. från Skotska älven Dee. River Director Mark Bilsby berättade om arbetet med floden Dee som är nästan exakt lika stor som Ätran. Turismen där omsätter drygt 190 miljoner kronor per år och ger drygt 500 arbetstillfällen.Detta kan jämföras med Svenska Mörrumsån som omsätter 50 miljoner kronor eller Ätran som omsätter ca 5 miljoner kronor. Viktiga verksamheter i Dee är utbildning, fiskeguidning med ca 60 guider (ghillies) och fiskevård med fiskvägar och restaurering. Här har laxfisketurismen i Halland mycket att lära från skottarnas förträffliga förvaltning av Atlantlaxen!

På bilden ses Edwin Third River Operations Manager, vid Explore Falkenberg, montern för Ätrans laxfiske. Johan Bengtsson, Destination Falkenberg har tagit fram ett publikt material med ett bildspel om Ätran och Hertingforsen, som också visades på mässan. Ordförande i Ätrans Sportfiskeförening Morgan Larsson berättade under hela lördagen för nyfikna flugfiskare hur man fångar naturlaxen i Ätran. Vi ser med spänning fram emot kommande fiskesäsonger då noterad laxuppgång i Nydala ökat från 223 leklaxar 2013 till 760 leklaxar 2014! Laxpremiären i Ätran är den 1 april och för de som längtar dit kan vi rekommendera filmen "Fria Vatten" som visades på mässan, men som man också kan se på Youtube. Första veckan i mars beräknar vi också ha igång Vaki-räknaren som räknar uppvandrande fiskar i Hertingforsen.

Text och foto: Ingemar Alenäs

Sidan uppdaterad: 2015-02-21