Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Nu har Islönnen kommit!

Kärt barn har många namn. Det gäller även vår landskapsfisk, laxen.

Bildmontage. Den 115 cm långa laxen väger ca 15 kg får inte plats på en bild i webbläsarens utsnitt. Fiskräknaren vid Herting. Fiskevårdsteknik.

Bildmontage. Den 115 cm långa laxen väger ca 15 kg får inte plats på en bild i webbläsarens utsnitt. Fiskräknaren vid Herting. Fiskevårdsteknik.

Laxen har alltid haft en framträdande roll i den Halländska historien och i Falkenbergs kommuns ekonomi. Därför var det viktigt att ha olika namn som visade vilken typ av lax man talade om. I dag kan det vara viktigt att kunna skilja mellan naturlig och odlad lax.

Det var viktigt när laxen anlände från Atlanten till de hallåndska åarna och kunde börja fiskas. Därför talade man om islönnen, råglönnen, havrelönnen och kornlönnen. Och vid midsommartid kom den efterlängtade halaisingen eller börlingen.

Hertingprojektet innebär nu att vi har fri vandring för laxen i Hertingforsen. Och att vi får en videofilm på varje förbipasserande lax. Och döm om vår förvåning när vi nu efter lektiden i oktober-november observerade islönnen. En blank, stor lax som vandrat upp redan till vintern och kommer att leka först nästa höst. Detta fenomen är mer välkänt från Ryssland där dessa laxar kallas Osenka. I Mörrum kallas de för "islyn".

Hertingprojektet har nu inneburit att laxen kan vandra som förr i Hertingforsen. Det innebär också att vi åter bör lära oss de gamla namnen på lax. Vi får tillbaks den naturliga laxvandringen och vår laxhistoria med de gamla laxnamnen. Vi kan vara stolta över vår unika Ätranlax som ger oss de hållbara ekosystemtjänster som är Falkenbergs varumärke.

Text: Ingemar Alenäs

Sidan uppdaterad: 2014-11-26