Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

5000 fiskar har nu passerat

I dag vid lunchtid registrerades fisk nummer 5000 som vandrade upp i den nya fiskräknaren vid gång- och cykelbron i Hertingforsen.

Alla fiskar och objekt som rör sig upp och ned i fiskräknaren registreras, varför data skall utvärderas innan vi vet exakt hur många laxar och öringar som vandrat upp i ån.

Den femtusende registreringen var en 85 cm lång, lekmogen laxhona på väg upp i Ätran för att leka. Laxleken är beroende av vattentemperaturen och brukar börja den sista veckan i oktober. Om vi antar att honan vägde ca 6 kg och har ca 1200 romkorn per kilo kroppsvikt blir det ca 7200 romkorn. Överlevnaden till utvandringsfärdig smolt brukar beräknas till 0,5 till 5 procent vilket då ger 36 till 360 smolt från enbart denna laxhona!

Men innan smolten vandrar ut skall laxhonan gräva en ca halvmeter djup grop i sand och sten där rommen läggs och befruktas av en laxhane. Därefter täcks allt med sten. Efter ca 400 dygnsgrader kläcks rommen till våren och laxynglet simmar upp ur bottengruset. Ynglet växer i två-tre år och blir därefter utvandringsfärdig smolt som vandrar ut till området kring Färöarna. Efter ett år kan den komma tillbaka som en halvmeterlång börling och leka!

Laxen måste ha både fria vandringsvägar och bra vattenkemi. Därför har Laholm, Hylte, Varberg och Falkenbergs kommuner gemensam kalkupphandling. Kalkning med helikopter och båt kommer att påbörjas första veckan i november. Totalt kalkar vi med 4972 ton kalk varav 2382 ton sprids med båt och 2590 ton sprids med helikopter. Vi tackar alla markägare och allmänhet för förståelse vid genomförandet av denna årliga räddningsaktion för miljön!

Text och foto: Kommunekolog Ingemar Alenäs

Sidan uppdaterad: 2014-10-24