Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

STF i Kungens fotspår

Södra Hallandskretsen av STF d.v.s. Laholm, Halmstad, Hylte och Falkenberg vandrade under torsdagseftermiddagen i Kungens fotspår vid Hertingforsen.

Vandringen startade vid Tullbron i Falkenberg. Vid Laxstugan togs en fikapaus och guiden för dagen kommunekolog Ingemar Alenäs anslöt. Därifrån gick man i Kungens fotspår förbi kraftverken, gång- och cykelbron med laxräknaren, Forsbacken, förbi Store sten och Svarte hall och tillbaka till laxbron.

Det glada vandringsgänget hade många frågor om Hertingprojektet och även mycket kunskap om äldre tiders laxfiske i Falkenberg. Man fick veta att antennerna utefter Ätrans strand används av Karlstads Universitet för att spåra de radiomärkta laxarnas vandringar. En av deltagarna kunde berätta att hans far fått en lax på 23 kilo utanför Ätran.

Att "laxen var större förr" kan ha sin förklaring i att "besorna" de utlekta laxarna, ostört kunde vandra ut i havet och komma tillbaka som storlax och leka en andra gång. Därför hoppas vi att de fria vandringsvägar som Hertingprojektet skapat inte bara kommer att ge fler laxar utan även större laxar till Ätran i framtiden.

STF är medlemmar i Suseåns vattenråd och frågade om vattenvården i Ätran. Dagens guide kunde som samordnare i Ätrans vattenråd hälsa STF välkomna att söka medlemskap även i Ätrans vatteråd. Den kunskap som STF:s medlemmar besitter är viktig för vattenrådets arbete samt att den växande ekoturismen är en viktig målgrupp för arbetet.

PS 2014-10-09 kl.15:31 vandrade en blank laxhona på 81 cm under gc-bron och in i fiskräknaren. Det var strax efter att vi passerade bron. Dessa vandringsfiskar kan ses på video under rubriken Hertingprojektet och Länkar. DS

Text och foto: Ingemar Alenäs

Sidan uppdaterad: 2014-10-09