Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Hertingprojektet inspirerade

2014-02-24 Hertingprojektet besöktes av fiskevårdare från Gävle som skall bygga fisksäkra galler vid kraftverken i Gavleån och Testeboån.

2014-02-24. Besök vid Hertings kraftverk.

2014-02-24. Besök vid Hertings kraftverk.

Falkenberg Energi AB och ingenjör Karl-Göran Olofsson stod som värd för det långväga besöket till Herting. Gästerna hade många frågor kring den nya teknik som används vid Herting för att förhindra att vandringsfisken skadas. Tekniken har sedan länge använts i Tyskland men är ännu ganska oprövad i Svenska kraftverk. Hertings kraftverk är här en föregångare som inspirerar andra kraftverksägare. Per Nilsson (t.v.) Kalle Gullberg (t.h.) och Bernt Jonsson, Hallmanpristagare (mitten) vid kraftverket.

Per Nilsson, Nilsson kraft -Det är en likartad lösning i Testeboån som vid Herting, ett bidrag är beviljat och jobbet skall göras i sommar, det är hög tid att studera detaljerna.

Kalle Gullberg, Länsstyrelsen i Gävleborgs län -Testeboån har just blivit klassad som vildlaxälv och är en av dom få älvar som har fått tillbaka laxen i Sverige över huvud taget. -Det är inspirerande att se att det är så mycket som blivit återställt i Ätran vid Herting.

Lyssna mer om besöket och intervjuer av gästerna i Radio P4 Puls 2014-02-24 kl 15:00 39:30-44:42 in i sändningen.

Sidan uppdaterad: 2014-02-24