Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun
Den här nyheten är äldre än sex månader och kan därför vara inaktuell.

Slutbesiktning av Hertingprojektet

2014-02-18 Arbeten besiktningsdagen vid smolt- och beserännan. Foto: Ingemar Alenäs

2014-02-18 Arbeten besiktningsdagen vid smolt- och beserännan. Foto: Ingemar Alenäs

2014-02-18. Entreprenörer och beställare samlades i dag för att slutbesiktiga Hertingprojektet. Formellt överlämnas nu bygget till Falkenbergs kommun.

Ett femtontal personer från kommunen, entreprenörer och konsulter  samlades under den regniga tisdagsförmiddagen för att slutbesiktiga utförda byggnationer. Under hela 2013 har arbetet pågått med att restaurera Hertingforsen och ge fisken fria vandringsvägar. Skogen avverkades, stubbar bröts upp och forslades bort. Hertingdammen sprängdes och revs. Den tidigare åfåran restaurerades med stenar och lekgrus. Ett nytt fisksäkert galler har installerats vid Hertings kraftverk. Tidvis har det varit bullrande arbeten och vi tackar närboende för deras tålamod. Nu är projektet färdigt så när som på några få tilläggsarbeten vid kontrollstationerna.

Vårens fiskvandring kan nu ostört ta sin början! Först skall smolt och besor vandra ut vid det nya fisksäkra gallret. Sedan hälsar vi vårens blanklax välkommen att ta sig hoppande upp i Hertingforsen. Falkenberg har fått en ny turistattraktion.

Sidan uppdaterad: 2014-02-19