Oinloggad
Standardsida
Startsida Falkenbergs kommun

Solenergi

Solenergin har en minimal miljöpåverkan och kan vara en lönsam investering för företag och för privatpersoner. Solenergi är ren, förnybar och nästintill obegränsad och kan användas för att ge värme eller elektricitet.

Skulle det funka att ha solceller på din byggnad?

Vi har tagit fram en solkarta där du kan se om taket på din byggnad är lämplig för solenergi. I solkartan finns tak byggda före 2010 med. Kartan tar hänsyn till orientering, lutning och övergripande skuggning. Skuggningar som utgörs av vegetation, skorstenar, ventilationshuvar, burspråk är inte med i beräkningarna. Det kan också finnas avvikelser i uppgiften om takytor beroende på kartunderlagets precision. Solkartan ger ett riktvärde på hur mycket solenergi du kan ta tillvara på ditt tak. Vill du ha mer noggrann bedömning kontakta då en installatör eller motsvarande.

Klicka här för att komma till kartanlänk till annan webbplats. Hitta din byggnad och se vilka värden den har.

Kartbild över Falkenberg.

Vi hjälper dig
Om du kontaktar kommunens energi- och klimatrådgivare, Andreas Johansson, får du en genomgång av just dina förutsättningar, kostnadsfritt. Du når Andreas genom vårt kontaktcenter 0346 - 88 60 00 eller på mejl Andreas.Johansson3@falkenberg.se

Tre steg för att komma igång

Undersök dina förutsättningar

  • Den optimala lutningen på taket är 30 till 45 grader. En brantare lutning gör att solpanelerna blir bra på att fånga den lågt stående solen under höst, vinter och vår. En lägre lutning gör solpanelerna mer effektiva under högsommaren.
  • Kolla upp vilken bärighet taket har, en panel väger cirka 15-20 kg. Kontakta en expert om du är osäker.
  • Undvik skugga så långt det går. Solpanelerna är oftast seriekopplade, om en panel skuggas slås alla paneler ut.
  • Kontakta ditt elnätsbolag/leverantör. Om du inte har tillgång till elnätet kan du undersöka möjligheten att installera ett batteri, så du kan lagra elen från dag till natt. Bor du i Falkenbergs kommun är det troligen Falkenbergs energilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Eon.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Undersök ditt behov
Fundera igenom hur din budget ser ut. Det finns många bra webbsidor där du kan göra en kalkyl. Sök på solcellskalkyl.

Prisexempel: Att sätta upp solceller på runt sju kvadratmeter ger 1kW i installerad effekt. Är det ett bra solläge får du på den ytan ut omkring 800 – 1100 kWh på ett år. Installationskostnad ligger då på mellan 15000 – 25000 kr.

Kontakta leverantör
När du har ditt underlag klart är det läge att kontakta leverantörer för kostnadsfria offerter och hjälp med ekonomiska kalkyler. De flesta installatörer kommer även ut till dig och undersöker dina möjligheter och hjälper dig med att söka bidrag och andra administrativa uppgifter.

Vanliga frågor

Vad kostar solceller?
Du bör räkna med en kostnad på någonstans mellan 15 000 och 25 000kr per installerad kW. Inklusive moms och installation.

Hur stor yta behöver jag?
Solceller tar upp cirka 7 m2 per installerad kW. Produktionen ligger då mellan 800 och 1100 kWh/kW om året i svenska förhållanden.

Hur länge håller solcellerna?
De flesta solceller har en teknisk livslängd på cirka 25 till 30 år enligt tillverkarna.

Finns det bidrag att söka?
Ja, det finns ett statligt investeringsstöd att söka, information finns hos länstyrelsenlänk till annan webbplats. För privatpersoner ligger stödet på 20 procent av investeringskostnaden (från 1/1-19 blir det 30 procent) och för företag ligger stödet på 30 procent.

Det finns också möjlighet att få skattereduktion vid mikroproduktion av el. Mer information finns hos Skatteverket.länk till annan webbplats

Mer information

Vill du veta mer om solceller och solenergi så finns det intressant läsning på Energimyndigheten.länk till annan webbplats

Sidan uppdaterad: 2017-12-20