Eldningsförbud

Just nu råder det eldningsförbud i Falkenbergs kommun. Förbudet gäller tillsvidare. Läs mer

Vi använder cookies på kommun.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Hundar och katter

Hundar och katter kan ibland orsaka störningar. I Falkenbergs kommun finns regler för hur hundar och katter ska hållas i de lokala ordningsföreskrifterna.

Hundar

En hund får aldrig springa lös okontrollerat, även om det inte finns koppeltvång. I vissa områden är det alltid koppeltvång och på vissa allmäna platser till och med totalt hundförbud. Koppeltvång gäller alltid i naturreservat. Hundförbud gäller till exempel på allmäna lekplatser, på allmäna begravningsplatser, på allmäna försäljningsplatser medan torghandel pågår och på vissa allmänna badplatser. Läs mer om vilka regler som finns för hundar i de lokala ordningsföreskrifterna för Falkenbergs kommun 17 § till 19 §.

Störs du av skällande hundar?

Störs du av skällande hundar i ditt närområde, kontakta först och främst ägaren till hunden. De kanske inte är medvetna om problemet. Om problemen kvarstår, kontakta din fastighetsägare eller din bostadsrättsförening alternativt miljö- och hälsoskyddsnämden.

Katter

Som kattägare måste du visa hänsyn och ta ansvar för ditt djur. Tyvärr tycker katter om att uträtta sina behov i sandlådor, på lekplatser och altaner. Släpp inte ut din katt utan tillsyn. Har du en utekatt i tätbebyggelse ska katten bära halsband med ägarens namn och adress eller telefonnummer eller vara öronmärkt.

Störs du av katter som springer på din tomt?

Det har i domstol slagits fast att katter har rätt att röra sig fritt över andras tomter än sin ägares. Det är ingen olägenhet för människors hälsa om en eller flera katter är på din fastighet. Ansvaret ligger på dig att freda dig genom att till exempel schasa iväg katten. Detsamma gäller om du har en dörr öppen och katten kommer in i din bostad. Det är viktigt att förtydliga att detta inte ger dig rätt att skada katten. Du får alltså inte lägga ut gift eller skada katten på något sätt. Det är djurplågeri och är straffbart med böter eller fängelse.

Kontakt

  • Vid frågor eller synpunkter hör av dig till vårt
  • kontaktcenter