Samhällsorientering för nyanlända

Vi erbjuder flyktingar och invandrare utbildning om Sverige och hur det svenska samhället fungerar. Samhällsorienteringens syfte är att underlätta etablering och delaktighet i det svenska samhället för dig som flykting eller nyanländ.

Du som nyanländ ska få ett stöd för att så snabbt som möjligt lära dig svenska och kunna ta del av de rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige. Syftet med kursen är att ge dig information om hur du kan göra för att snabbt komma in på arbetsmarknaden och i samhällslivet. Du får också chans att diskutera och ställa frågor. På kursen går vi bland annat genom hur man söker arbete, olika sätt att se på barnuppfostran och hur man hittar rätt i hälso- och sjukvården.

Vi anpassar innehåll och undervisningsmetoderna till din och de andra deltagarnas erfarenhet och bakgrund. Samhällsorienteringen genomförs på ett objektivt sätt och baseras på de svenska grundlagarna och internationella konventioner.

Kursen ges på ditt modersmål eller annat språk som du behärskar väl. Vi har samarbete med övriga kommuner i Halland, saknas ditt modersmål ges kan du få det på distans digitalt.

Samhällsorienteringen innehåller:

  • de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna,
  • den enskildes rättigheter och skyldigheter i övrigt,
  • hur samhället är organiserat,
  • praktiskt vardagsliv.

Vem har rätt till samhällsorientering?

  • du som är folkbokförd i Falkenberg från och med 1 maj 2013 och som kommer från ett land utanför EES-området/Schweiz
  • du som har fått uppehållstillstånd på grund av anknytning
  • du som är mellan 18 och 64 år

Men det gäller även dig som har eller kommer att få en etableringsplan på Arbetsförmedlingen. Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen för mer information.

Här gör du din anmälan

För dig som har en etableringsplan på Arbetsförmedlingen och är folkbokförd i Falkenbergs kommun. Det är din handläggare på Arbetsförmedlingen som anmäler dig.

För dig som är anhöriginvandrare i åldern 18-64 år. Kontakta Henric Brückmann för anmälan.

Du som är EU/ EES-medborgare kan ha möjlighet att delta i kursen i samhällsorientering. Då är det upp till kommunen att ta ett beslut om den individen har behov av att läsa samhällsorientering och anmäla den personen till kursen.

Vid eventuella frågor eller anmälan kontakta koordinator Henric Brückmann.

Läs mer om det svenska samhället

Tips! informationsverige.selänk till annan webbplats är en webbportal för dig som är ny i Sverige. Här kan du läsa mer om det svenska samhället. All information finns på flera språk.

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15