Vårdbiträde

Vårdbiträde är en utbildning i kombination med grundläggande svenska eller svenska som andraspråk. Den passar dig som är intresserad av att arbeta med människor och tycker du om att hjälpa andra till bättre hälsa.

Utbildningen startar 21 augusti 2023

Ansök mellan 24 april - 21 maj

Studieform: Yrkesutbildning
Du studerar på halvtid under ca. ett och ett halvt år.

Se fler planerade starter på sidan Yrkesutbildning på gymnasial nivå.

Att arbeta som vårdbiträde

Som vårdbiträde hjälper du människor i deras vardag med praktisk omsorg. Du arbetar tillsammans med undersköterskor, sjuksköterskor och annan personal för att ge en god vård till brukarna. Som vårdbiträde arbetar du ofta inom äldreomsorgen på ett särskilt boende eller i hemtjänst.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha godkänt betyg i grundläggande svenska/svenska som andraspråk delkurs 2. Du förväntas läsa grundläggande svenska/svenska som andraspråk parallellt med yrkesutbildningen till vårdbiträde. För att bli färdigt vårdbiträde behöver du även läsa Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 på gymnasial nivå, vilket ingår i utbildningen.

Utbildningens upplägg och omfattning

Under utbildningen blandas teoretiska moment med praktiska. Du får både grundläggande och fördjupade kunskaper inom området. Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du är ute på en arbetsplats. Under din APL har du kontinuerligt stöd av din lärare och en handledare på arbetsplatsen. APL är förlagt till den senare delen av utbildningen.

Utbildningen går på ca. 50% och du har möjlighet att kombinera yrkesutbildningen med dina studier i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Utbildningen är på 800 poäng och är fördelad på tre terminer med sommaruppehåll.

Kurspaket, Vårdbiträde, 800 poäng

Period Kurs Kurskod Poäng
1 Anatomi och fysiologi 1 ANOANA01 50
1 Omvårdnad 1 OMVOMV01 100
1 Social omsorg 1 SOASOC01 100
2 Hälso- och sjukvård 1 HAOHAL01 100
2 Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 FUTFUN01 100
2 Psykologi 1 PSKPSY01 50
3 Psykiatri 1 PSYPSY01 100
3 Gerontologi och geriatrik GERGER0 100
3 Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 SVESVE01/SVASVA01 100
       

Kunskapsmål Vårdbiträde

Förmåga att utföra arbetsuppgifter inom vård- och omsorgsområdet såsom stöd och hjälp med personlig vård och omsorg, hushållsuppgifter samt administrativa, sociala och specialpedagogiska uppgifter

Grundläggande kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning

Grundläggande kunskaper om människan vad gäller aspekterna biologiskt åldrande, psykologiska, sociala, kulturella och existentiella aspekter

Kunskaper om helhetssyn på människan och förståelse av livsstilens betydelse för hälsan

Förmåga att bemöta människor och kommunicera både skriftligt och muntligt utifrån människors olika behov och förutsättningar

Kunskaper om arbetsmiljöns betydelse för fysisk, psykisk och social hälsa samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt

Grundläggande förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin arbetsprocess

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15