Skip to main content

Kock

Här är utbildningen för dig som vill bli attraktiv för arbete över hela Sverige. Under utbildningen får du kunskaper om grunderna i matlagning till mer avancerad matlagning.

Utbildningen startade senast 21 augusti 2023

Nästa start är inte fastställd

Du studerar heltid under 1,5 år med uppehåll över sommaren.

Att arbeta som kock

Att arbeta som kock innebär att arbeta med hantverk. Du kan arbeta brett med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök. Som kock kan du exempelvis arbeta på restauranger, i storkök, på förskolor och skolor. Arbetet som kock innebär idag inte bara att laga och skapa god mat utan även att ge gästen ett gott bemötande och en härlig upplevelse. Arbetet innebär ett kreativt skapande av olika maträtter och en medvetenhet om vad som finns på tallriken som gästen får ta del av. Vi vill erbjuda dig en så bred utbildning som möjligt och är uppdaterade på dagens trender och efterfrågan inom matlagning. Som kock får du även arbeta utifrån ett hållbart och etiskt synsätt på mat och livsmedel.

Denna utbildning passar dig som...

  • Är över 20 år
  • Vill ha ett kreativt och utmanande arbete
  • Brinner för matlagning och tycker om att vara kreativ i kombination av smaker och skapande av nya maträtter
  • Tycker om att arbeta i team och samverka med andra

Behörighetskrav

Grundskolenivå: svenska eller svenska som andraspråk. Förkunskaper är inget krav.

Kostnader

I utbildningen krävs skyddskläder/utrustning som eleven betalar själv. Detta kostar mellan 1500 och 2000 kr beroende på dina val av kläder. Även kostnader för kurslitteratur tillkommer och en del litteratur får du låna. Litteraturlistan får du den första dagen av utbildningen.

Utbildningens upplägg och omfattning

Under utbildningen blandas teoretiska moment med praktiska. En del av utbildningen innebär att du gör APL ute på en arbetsplats. Utbildningen sträcker sig över 1,5 år med uppehåll över sommaren.

Utbildningens innehåll

Utbildningen ger dig kunskaper om allt från grunder inom matlagning till en fördjupad kunskap inom kokkonsten. I utbildningen kommer du få ta del av allt du behöver för att arbeta som kock; grundläggande kunskaper om råvaror, matlagning, hantering, tillagning, livsmedelshygien och allergener. Du kommer att få kunskaper om att implementera ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse i ditt arbete. Du lär dig även att hantera den utrustning och redskap som finns i ett kök på ett säkert och ansvarsfullt sätt samt hur du arbetar med hygien i köksmiljön.

Utbildningens genomförande

Då det ingår APL i utbildningen är detta en ypperlig möjlighet att skapa kontakter i branschen och i ditt yrkesval.

Studieperiod 1

Kurs

Kurskod

Poäng

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

MÅTBRC0

100

Hygien

HYGHYG0

100

Service och bemötande 1

SEVSEV01

100

Matlagning 1

MALMAL01

100

Specialkoster

MALSPE0

100

Studieperiod 2

Kurs

Kurskod

Poäng

Servering 1

SERSER01

100

Mat och dryck i kombination

MACMAT0

100

Matlagning 2

MALMAL02

200

Studieperiod 3

Kurs

Kurskod

Poäng

Livsmedels- och näringskunskap 1 LIVLIV01 100

Matlagning 3

MALMAL03

200

Matlagning 4

MALMAL04

200

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Läs mer om yrket som kock på Arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats.