Skip to main content

Bilskadereparatör

Det här är utbildningen för dig som vill bli efterfrågad i fordonsbranschen. Din skicklighet och kunskap gör att företagen kan öka sin produktivitet och kvalitet. Det här gör att branschen ständigt söker ny, kompetent personal.

Utbildningen startar 18 mars 2024

Ansök mellan 22 januari och 18 februari.

Studieform: Yrkesutbildning
Du studerar heltid under ca. ett år.

Se fler planerade starter på sidan Yrkesutbildning på gymnasial nivå.

Att arbeta som bilskadereparatör

Som bilskadereparatör arbetar du med att reparera krock- och plåtskadade fordon. Du arbetar med olika tekniker såsom svetsning, mätning och byte av plåt och detaljer. Som bilskadereparatör är du lösningsfokuserad och arbetar med många olika typer av skador. Du strävar efter att få bilen att se som ny ut och har en känsla för detaljer.

 

Denna utbildning passar dig som...

  • Är över 20 år
  • Vill ha en utbildning som kombinerar teori med praktik
  • Vill arbeta praktiskt

Behörighetskrav

För att vara behörig till utbildningen krävs grundskolenivå av svenska eller svenska som andraspråk, eller motsvarande. Om du saknar behörighet kan utbildningen även läsas som en kombinationsutbildning, vilket kräver att du läser svenska på grundläggande nivå samtidigt som du läser din yrkesutbildning. Du förväntas delta på lektioner i skolan varje vecka.

Kombinationsutbildning innebär:

  • att du måste läsa svenska/svenska som andraspråk parallellt med dina yrkesstudier
  • att du erbjuds stöd för att du ska klara dina studier
  • att studietakten på svenska planeras tillsammans med din studie- och yrkesvägledare

Villkoret för kombinationsutbildning är att du läser svenska/svenska som andraspråk parallellt med din yrkesutbildning. Det betyder att om du avbryter dina studier i svenska/svenska som andraspråk avbryts även din yrkesutbildning.

Kostnader

Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer på ca. 1000 kr. Resor till och från skolan bekostar du själv. Utbildningen är CSN-berättigad.

Utbildningens upplägg och genomförande

Denna utbildning omfattar 1500 p och du studerar på heltid under ca. ett år. Utbildningen hålls i Varberg. Utbildningen ger dig det som behövs för att arbeta som bilskadereparatör. Utbildningen innehåller APL då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Kursplanering 1 år, yrkesutbildning

Bilskadereparatör

Period

Kursnamn

Kurskod

Poäng

1

Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden

FORFOD0

200 p

1

Basteknik

SEOPEB0

100 p

1

Riktningsteknik - introduktion

KARRIT0

200 p

1

Lackeringsteknik - introduktion

LACLAE0

200 p

2

Karosserikonstruktioner och inredning

KARKAR0

200 p

2

Riktbänksystem

KARRIK0

200 p

2

Skadebesiktning och produktionsflöde

KARSKA0

100 p

2

Skarvnings- och sammanfogningsteknik

KARSKR0

300 p

Om du vill studera mot en gymnasieexamen behöver du även läsa kursen Komvuxarbete för yrkesområdet fordon och transport (kurskod KVARFT). Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

Vid studier till bilskadereparatör krävs det att du genomgår en läkarundersökning som ger ett tjänstbarhetsintyg som krävs för att kunna arbeta med produkter som innehåller allergiframkallande ämnen. 

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Läs mer om yrket som bilskadereparatör på Arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats.