Här är utbildningen för dig som vill bli attraktiv för jobb som bagare eller konditor av olika slag. Du kan till
exempel jobba på ett bageri, konditori, café, restaurang eller i en matbutik med eget bageri.
Att arbeta som bagare eller konditor innebär idag inte bara att baka ett gott bröd eller bakverk utan också att utveckla ett gott öga för detaljer. En ökad medvetenhet hos konsumenter idag om maten man äter, kräver en utbildning som handlar om att kunna producera och sälja varan och ge den service och det bemötande som kunden förväntar sig. Det handlar också om att komponera smaksättningar för en ny generation konsumenter som vill ha ut mer, som vill ha en upplevelse i samband med mat, en generation som följer hälsotrender och är intresserad av livsmedelskedjans alla led, från jord till bord. I Falkenberg har vi fantastiska traditioner inom bageri/konditori, traditioner som vi förvaltar i vår utbildning. Det är med andra ord stimulerande att arbeta som bagare.
Nästa start ej fastställd
Heltidsstudier under 1,5 år.
Grundskolenivå: svenska eller svenska som andraspråk.
Datorvana och tillgång till egen dator/datorplatta är att föredra. Förkunskaper är inget krav.
I utbildningen krävs skyddskläder/utrustning som eleven betalar själv. Detta kostar mellan 1500 och 2000 kr beroende på dina val av kläder. Även kostnader för kurslitteratur tillkommer och en del litteratur får du låna. Litteraturlistan får du den första dagen av utbildningen.
Utbildningen ger dig grundläggande kunskap inom yrket. Du får kunskap om hur man komponerar olika smaksättningar inom bakverk men också hur vissa efterrätter kan harmonisera med menyn. Du får också lära dig hur man handskas med råvaror på bästa sätt, att förstå jästider och mjöl. Efter avslutad utbildning hos vuxenutbildningen får du betyg i kurserna samt diplom som bevis på dina yrkeskunskaper.
Under utbildningen blandas teori med praktiska moment. Du får lära dig allt från grunder och fördjupning i bakkonst till säker maskin- och verktygshantering. Du får lära dig råvaruhantering och hur du på bästa sätt skapar smakfulla bakverk. Eftersom du kommer ut på en arbetsplats under utbildningen får du de där extra kunskaperna om branschen som gör dig extra attraktiv på arbetsmarknaden.
Några av kurserna inom utbildningen kommer du att läsa tillsammans med andra vuxenelever inom bageri. Andra kurser genomförs tillsammans med ungdomsgymnasiets elever. I utbildningen ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) på totalt 8 veckor fördelat på två perioder à fyra veckor.
Kurs | Kurskod | Poäng |
---|---|---|
Hygien | HYGHYG0 | 100 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | MÃ…TBRC0 | 100 |
Bageri 1 | BAGBAG01 | 100 |
Konditori 1 | BAGKON01 | 100 |
Service och bemötande 1 | SEVSEV01 | 100 |
Kurs | Kurskod | Poäng |
---|---|---|
Konditori 2 | BAGKON02 | 200 |
Bageri 2 | BAGBAG02 | 200 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | LIVLIV01 | 100 |
Kurs | Kurskod | Poäng |
---|---|---|
Bageri 3 | BAGBAG03 | 100 |
Konditori 3 | BAGKON03 | 100 |
Choklad och konfektyr | BAGCHO0 | 100 |
Konditori 4 | BAGKON04 | 100 |
Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.
Läs mer om yrket som bagare/konditor på Arbetsförmedlingen.
Vid frågor eller synpunkter, hör av dig till vårt kontaktcenter. Du får svar direkt eller blir hänvisad till rätt person.
Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, RÃ¥dhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post:Â
Öppettider Kontaktcenter
MÃ¥ndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15
Dag före röd dag eller afton 8-15Â