Skip to main content

Regler om livsmedel

Reglerna inom livsmedel är ofta målstyrda. Det innebär att det kan finnas flera lösningar till att producera säkra livsmedel. Nationella branschriktlinjer kan vara en hjälp för dig. Här hittar du en kortfattad beskrivning av en del av reglerna inom livsmedel.

Du som hanterar livsmedel ansvar för att maten är säker att äta och är rätt märkt. Du behöver därför ha ett system för den egna kontrollen av och skapa rutiner anpassade för din verksamhet.

Det finns en rad regler inom livsmedelsområdet, till exempel vilka krav som ställs på en livsmedelslokal. Många av kraven i reglerna beskriver en målsättning utan att exakt ange hur du ska göra. Det ger utrymme för flexibilitet. Samtidigt kan det vara svårare att veta hur du ska uppnå målen. Branschriktlinjerlänk till annan webbplats kan då vara en hjälp. Dessa är branschernas egen beskrivning av hur företag kan göra för att uppfylla krav i reglerna. Genom att branschriktlinjer handlar om en särskild typ av verksamhet kan de bli mer konkreta och därmed lättare att följa. Till skillnad från lagstiftning är branschriktlinjer frivilliga att följa.

På den här sidan hittar du kortfattad beskrivning av en del av de olika grundläggande kraven i livsmedelslagstiftningen. Det är frågan om exempel då det finns en rad olika regler om livsmedel.

Livsmedelslokaler

Lokalerna ska vara planerade och utformade så att alla steg som ingår i verksamheten kan genomföras på ett hygieniskt sätt och så att ansamling av smuts och förorening av livsmedlen undviks. Korsande flöden avseende ren/oren hantering ska undvikas.

I beredningslokaler är det särskilt viktigt att ytskikt på golv, väggar, innertak, fönster, dörrar och utrustning hålls i gott skick och är lätta att rengöra. Detta kräver användning av täta, tvättbara och giftfria material.

Rengöring och diskning

Rengöringsmedel får inte förvaras där livsmedel hanteras. Städutrustning och rengöringsmedel bör förvaras i ett särskilt städutrymme. Städutrymme bör vara försett med utslagsvask med rinnande varmt och kallt vatten.

Det ska finnas anordningar för att kunna diska/rengöra arbetsredskap och utrustning med varmt och kallt vatten.

Toaletter, handtvättställ och omklädningsrum

Det ska finnas ett tillräckligt antal personaltoaletter. Toaletter får inte vara i direkt anslutning till utrymmen där livsmedel hanteras.

Det ska finnas ett tillräckligt antal lättillgängliga handtvättställ med varmt och kallt vatten, flytande tvål och engångshanddukar eller motsvarande. Handtvätt ska inte ske i vaskar där livsmedel eller disk sköljs.

Det ska finnas lämpliga omklädningsrum för personalen.

Förutsättningar för sköljning och förvaring

För sköljning av livsmedel ska det finnas ett tillräckligt antal lämpliga vaskar eller motsvarande med försörjning av dricksvatten.

Det ska finnas tillräckligt med kylar och frysar vilka ska vara försedda med temperaturmätare.

Lokaler och kylutrymmen ska vara ändamålsenliga och tillräckligt stora för att råvaror och beredda varor ska kunna lagras separat.

Ventilation, avlopp och belysning

Det ska finnas en tillfredsställande ventilation. Luftflöde från ett smutsigt område till ett rent område ska förhindras.

Det ska finnas tillfredsställande dagsljus eller belysning.

Avlopp ska vara lämpliga och utformade och konstruerade så att det inte finns någon risk för förorening av livsmedel.

I beredningslokaler bör golven vara försedda med avloppsbrunnar.

Krav på utrustning

Alla föremål, tillbehör och all utrustning som kommer i kontakt med livsmedel ska:

  • rengöras effektivt och tillräckligt ofta för att förhindra risk för förorening,
  • vara utformade och hållas i så gott skick att risken för förorening minimeras och så att de kan hållas fullständigt rena,
  • vara installerade på ett sådant sätt att rengöring av utrustningen, och det omgivande området är möjlig.

När det är nödvändigt ska utrustningen vara försedd med lämpliga kontrollanordningar, till exempel temperaturmätare.

Förvaring och hantering av livsmedel

Endast godtagbara råvaror eller ingredienser får användas i verksamheten.

Råvaror och ingredienser ska förvaras under lämpliga förhållanden som förhindrar förskämning och skyddar mot förorening.

Livsmedel ska i alla led i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan skyddas mot förorening som kan göra livsmedlen skadliga för hälsan eller förorenade så att de inte rimligen kan konsumeras i befintligt skick.

Utrustning och behållare som används vid bearbetning, hantering och lagring av ett ämne eller produkt som orsakar allergi eller intolerans får inte användas vid bearbetning, hantering och lagring av livsmedel som inte innehåller ämnet eller produkten, såvida inte utrustningen och behållarna har rengjorts och kontrollerats åtminstone för att se till att det inte finns kvar synliga rester av ämnet eller produkten. 

Skadedjur ska bekämpas. Husdjur ska förhindras tillträde till livsmedelslokalen.

Livsmedel ska förvaras vid temperaturer så att hälsofara inte uppstår. Kylkedjan får inte brytas. Lokaler och kylutrymmen ska vara ändamålsenliga och tillräckligt stora för separat lagring av råvaror och beredda råvaror.

Livsmedel som ska förvaras eller serveras kylda ska så fort som möjligt efter upphettning, eller efter den slutliga beredningen om ingen värmebehandling sker, kylas ned till en temperatur som inte medför att en hälsorisk uppstår.

Upptining av livsmedel ska göras på ett sådant sätt att risken för tillväxt av sjukdomsframkallande mikroorganismer eller toxinbildning i livsmedel minimeras.

Vattenförsörjning

Det ska finnas tillräcklig försörjning av dricksvatten.

Is som kommer i kontakt med livsmedel eller som kan förorena livsmedel ska framställas av dricksvatten. Den ska tillverkas, hanteras och förvaras under förhållanden som skyddar den mot förorening.

För livsmedelsverksamhet med dricksvatten från egen brunn gäller särskilda regler på bland annat provtagning.

Personalhygien och utbildning

Alla personer som arbetar på platser där livsmedel hanteras ska iaktta god personlig renlighet och bära lämpliga, rena skyddskläder.

Personer som lider av eller är bärare av en sjukdom som kan överföras via livsmedel eller som till exempel har infekterade sår, hudinfektioner, andra sår eller diarré får inte hantera livsmedel eller vistas på en arbetsplats där livsmedel hanteras om det finns risk för direkt eller indirekt förorening. Personal som har sådana åkommor ska omedelbart rapportera sjukdomen eller symtomen, och om möjligt deras orsaker, till livsmedelsföretagaren.

Den som hanterar livsmedel ska ha den kunskap om livsmedelshygien som behövs för att utföra sina uppgifter utan risk för att maten blir osäker. Kunskapen kan ges i form av exempelvis utbildning, information, övervakning och instruktion.

Inslagning och emballering av livsmedel

Material som används för inslagning och emballering ska vara avsedda för livsmedel i allmänhet och för den typ av livsmedel som det ska komma i kontakt med i synnerhet. Detsamma gäller även exempelvis processutrustning, plasthandskar, köksredskap, köksmaskiner med mera som kommer i kontakt med oförpackade livsmedel. Förpackningsmaterial ska förvaras så att det inte blir förorenat.

Livsmedelsavfall

Avfall ska avlägsnas från livsmedelslokaler så snart som möjligt för att undvika att de anhopas.

Avfall ska placeras i lämpliga behållare. Behållare ska ha en lämplig utformning, hållas i gott skick och vara lätta att rengöra.

Utrymmen för avfallsförvaring ska utformas och skötas på ett sådant sätt att det är möjligt att hålla dem rena och, när det är nödvändigt, fria från djur och skadedjur.

Allt avfall ska avlägsnas på ett hygieniskt och miljövänligt sätt i enlighet med aktuell lagstiftning och får inte utgöra en direkt eller indirekt källa till förorening.

Transport av livsmedel

Fordon för transport av livsmedel ska hållas rena och i gott skick för att skydda livsmedlen mot förorening och ska vara utformade så att rengöring är möjlig.

Fordon och behållare som används vid transport av ett ämne eller produkt som orsakar allergi eller intolerans får inte användas vid transport av livsmedel som inte innehåller ämnet eller produkten, såvida inte fordonet och behållarna har rengjorts och kontrollerats åtminstone för att se till att det inte finns kvar synliga rester av ämnet eller produkten.

Transport av livsmedel ska ske på ett hygieniskt sätt så att förorening av livsmedlen undviks. När det är nödvändigt ska livsmedel kunna hållas vid rätt temperatur.

Livsmedelsinformation och märkning

Företag som säljer färdigförpackade livsmedel ska se till att de är märkta i enlighet med kraven i bland annat förordning (EU) nr 1169/2011 om livsmedelsinformation till konsumenterna.

Företag som säljer oförpackade livsmedel, livsmedel som förpackas på försäljningsstället på konsumentens begäran eller är färdigförpackade för direkt försäljning ska se till att de lämnar information i enlighet med kraven i bl.a. Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelsinformation (LIVSFS 2014:4).

Företag som exempelvis säljer eller serverar oförpackade livsmedel och maträtter ska alltid kunna lämna information om innehållet av allergener. Informationen får t.ex. lämnas genom skylt vid livsmedlet eller muntligt. Om företaget väljer att lämna informationen muntligt ska det finnas en väl synlig skylt där det framgår att personalen kan tillfrågas, t.ex. ”Fråga oss om allergener” eller ”Är du allergisk, glöm inte fråga oss vad maten innehåller”.

Reglerna om livsmedelsinformation är förhållandevis detaljerade och redovisas av denna anledning inte mer ingående här. På Livsmedelsverkets hemsida finns mer om information, märkning och påståendenlänk till annan webbplats.

Spårbarhet

Spårbarhet är ett grundläggande krav i livsmedelslagstiftningen. Livsmedelsföretagare ska kunna spåra sina livsmedel och ingredienser (till exempel kryddor, vatten, råvaror, halvfabrikat och produkter), ett steg framåt och ett steg bakåt. Det betyder att de snabbt ska:

  • kunna visa från vilka de har tagit emot livsmedel och ingredienser
  • kunna visa till vilka livsmedelsföretag de har levererat livsmedel och ingredienser (mottagare, gäller inte leverans till slutkonsument) och
  • kunna informera myndigheterna om detta då det efterfrågas.

Reglerna innebär att livsmedelsföretagen ska kunna ange namnet på och adressen till leverantören/mottagaren, vilken typ av produkt som har levererats samt hur mycket som levererades. För livsmedel av animaliskt ursprung finns särskilda regler som kopplar till spårbarhet, se förordning (EU) nr 931/2011. Det finns spårbarhetskrav för material avsedda att komma i kontakt med livsmedel, t.ex. förpackningsmaterial. Kontaktmaterialet ska kunna spåras ett steg bakåt och ett steg framåt i leveranskedjan. Spårbarhetskravet framåt gäller inte då kontaktmaterial säljs direkt till slutkonsument.

Donation av livsmedel

Ett grundkrav för livsmedel som ska doneras är att livsmedlen är tjänliga som människoföda och inte är skadliga för hälsan. För att göra bedömningen behöver hänsyn tas till åtminstone följande:

  • Livsmedlets hållbarhetsdatum
  • Att förpackningen är intakt, när det behövs
  • Lämpliga lagrings- och transportförhållanden, inklusive tillämpliga temperaturkrav
  • Datum för infrysning, i tillämpliga fall
  • Kontroll av smak, lukt, färg och utseende
  • Säkerställande av särskilda uppgifter om spårbarhet när det gäller produkter av animaliskt ursprung.

Riskbaserad egenkontroll/HACCP

För att styra upp de områden i verksamheten som har en direkt påverkan på matsäkerheten behöver livsmedelsföretagaren identifiera riskerna i verksamheten. Därefter gäller det att säkerställa att det finns tillvägagångssätt för att förebygga att något inträffar som kan medföra att livsmedlen blir hälsofarliga. Alla steg/moment i verksamheten, från inköp till servering/försäljning, ska beaktas. Frågor man kan ställa sig är till exempel:

  • Vad kan gå fel i min verksamhet? (t.ex. inte tillräcklig avdödning av bakterier eller parasiter på grund av för låg kärntemperatur i tillagade livsmedel)
  • Hur förebygger jag att det inte går fel? (t.ex. kontroll av temperaturer i kylar, vid nedkylning, återuppvärmning, varmhållning).
  • Vilka gränser gäller för att det inte ska gå fel? (t.ex. högst +4°C i en förvaringskyl, minst +60°C vid varmhållning av livsmedel, nedkylning av varm mat till högst + 8°C inom 6 timmar)
  • Vad gör jag om det går fel? (t.ex. kassering av mat)
  • Bör jag journalföra kontroller och åtgärder?

Generellt finns följande kategorier av faror som kan påverka matsäkerheten:

  • Mikrobiologiska: bakterier, mögelsvamp, virus, parasiter, gift från bakterier och mögelsvamp.
  • Allergener: till exempel mjölkprotein, nötter och gluteninnehållande livsmedel.
  • Kemiska: smittämnen från emballage, material och utrustning som är i kontakt med livsmedel, tungmetaller, naturligt förekommande gifter i livsmedel, bekämpningsmedel, miljöföroreningar, ämnen som bildas under produktionen, (t.ex. vid uppvärmning).
  • Fysiska: stenar, glasbitar, bitar från förpackningsmaterial, bensplitter.

Livsmedelssäkerhetskultur

Lagstiftningen ställer krav på att livsmedelsföretagaren ska införa och upprätthålla en god livsmedelssäkerhetskultur. Det innebär att både företagsledning och medarbetare ska vara engagerade för en säker produktion och distribution av livsmedel. Det ska finnas en medvetenhet om risker och om vikten av livsmedelssäkerhet och god livsmedelshygien hos alla i företaget. Det ska även finnas tillräckliga resurser för att garantera säker och hygienisk hantering av livsmedel.

Läs mer …Regler om livsmedel

  • Träffar: 2637

Livsmedelskontroll och avgifter

Miljö- och hälsoskydds­­förvaltningen gör regelbundna kontroller på din livsmedels­verksamhet och dricksvatten­anläggning för att bedöma om du följer lagkraven. Vi tar ut avgifter för kontroll av din verksamhet för att täcka våra kostnader.

Livsmedelskontroll

Vi gör riskbaserade och regelbundna kontroller av livsmedelsföretag inklusive anläggningar för dricksvatten. Det första kontrollbesöket sker först efter att du har startat din verksamhet. Huvudsyftet är att kontrollera att maten är säker och rätt märkt samt att dricksvattnet är bra och säkert. Oftast sker kontrollen utan förvarning. Beroende på anledningen med besöket talar vi ibland om i förväg att vi kommer. Vissa verksamheter har Livsmedelsverket som kontrollmyndighet istället för kommunen. Primärproduktionen kontrolleras istället av länsstyrelsen. På Livsmedelsverkets webbplats finns allmän information om hur de kontrollerar företag.

Så kontrolleras ditt företag (livsmedelsverket.se)

Avgift och frekvens för planerad livsmedelskontroll

Från och med 2024 kommer en ny modell gälla för riskklassning av livsmedelsverksamheter. Modellen används för att avgöra hur ofta vi kommer att kontrollera din verksamhet.

Frekvensen beror på följande:

  • Vilken typ av verksamhet du har och vad du gör i den
  • Hur stor din verksamhet är
  • Resultatet av tidigare kontroller
  • Om din verksamhet är tredjepartscertifierad enligt en standard godkänd av Livsmedelsverket.

Du kommer att betala en avgift efter utförd kontroll. Hur stor avgiften är beror på hur lång tid kontrollen med dess för- och efterarbete tar.

Vi har en särskild e-tjänst där du kan lämna in uppgifter för riskklassning enligt den nya modellen.

Lämna uppgifter för riskklassning

Avgift för en inte planerad livsmedelskontroll

Om vi i samband med inspektioner konstaterar avvikelser från lagkraven, gör vi uppföljande kontroll. För uppföljande kontroll tar vi ut en avgift enligt kommunens taxa för att täcka våra kostnader. Avgift för en inte planerad kontroll kan även bli aktuellt vid till exempel befogade klagomål och matförgiftningar.

Möjlighet att minska avgiften för kontroll

Har du effektiva rutiner på plats, kunnig personal samt bra utformad och välskött lokal ökar du chansen för att inte få några konstaterade avvikelser när vi kontrollerar din verksamhet. Vi går igenom resultatet av tidigare kontroller för att se om det finns grund för minskning av antal kontroller på grund av god efterlevnad av reglerna. Lägre kontrollfrekvens leder till lägre avgift totalt sett då vi inte behöver kontrollera din verksamhet lika ofta. Minskning av antalet kontroller kan också bli aktuell om din verksamhet är tredjepartscertifierad enligt en standard godkänd av Livsmedelsverket.

Reduktion av kontrollfrekvens genom god efterlevnad (livsmedelsverket.se)

Reduktion av kontrollfrekvens genom tredjepartscertifiering (livsmedelverket.se)

Avgift för registrering

Vi tar ut en avgift för registrering av livsmedels- och dricksvattenverksamhet. Det tillkommer dessutom en särskild straffavgift om du inte registrerar din verksamhet i god tid innan du startar, tar över, gör bolagsändring med mera. 

Registrera livsmedel och dricksvatten

Läs mer …Livsmedelskontroll och avgifter

  • Träffar: 2462

Registrera livsmedel och dricksvatten

Du behöver anmäla din verksamhet om du hanterar livsmedel med eller utan ekonomiska intressen. Du behöver göra en separat registrering om du producerar dricksvatten exempelvis till en verksamhet som hanterar livsmedel. Att starta eller ta över en verksamhet eller göra en bolagsändring utan registrering leder till straffavgift.

Särskilda regler gäller för livsmedels­verksamhet

Om du inte registrerar din verksamhet i tid riskerar du en straffavgift.

De flesta behöver registrera sig hos oss på miljö- och hälsoskyddsnämnden för att kunna starta upp en livsmedelsverksamhet. Vi gör ingen granskning innan start. Istället kontrollerar vi din verksamhet först efter att den har startat. Mer information om reglerna och kontrollen av din anläggning hittar du på kommunens webbplats.

Du behöver registrera anläggning (brunn) för dricksvatten separat hos oss om du producerar dricksvatten till:

  • livsmedelsverksamhet, till exempel restaurang, mattillverkning, café
  • offentlig verksamhet, till exempel förskola, vårdhem.
  • kommersiell verksamhet, till exempel hotell, uthyrning av stugor.
  • minst 50 personer eller levererar minst 10 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Eventuell mobil verksamhet, till exempel en food truck (matvagn), anmäler du till den kommun där verksamheten i huvudsak bedrivs. Information för dig som vill ställa upp en foodtruck på allmän platsmark i Falkenbergs kommun finns på kommunens webbplats.

Vissa anläggningar där animaliska livsmedel hanteras, till exempel slakterier och mejerier, behöver ansöka om godkännande hos Livsmedelsverket. Detta innebär bland annat att lokal, inredning och utrustning samt system för egenkontroll granskas av Livsmedelsverket innan verksamheten får starta. Primärproduktion av livsmedel, till exempel odling av grönsaker och uppfödning av djur, kan kräva registrering hos länsstyrelsen. Odling av groddar ska godkännas av länsstyrelsen.

Exempel på verksamheter inom livsmedel kan vara restauranger, caféer, butiker, kiosker, skolor, förskolor, sjukhus och äldreboenden. Även till exempel producenter av dricksvatten, matimportörer, transportörer, dagmammor och hemtjänst bedriver livsmedelsföretag. På Livsmedelsverkets sida registrera företaglänk till annan webbplats hittar du mer information om registrering, godkännande, tillstånd och anmälningar.

Så här registrerar du

Du behöver anmäla din verksamhet minst två veckor innan du startar. Kostnaden för registrering framgår av blanketten. Du får starta din verksamhet direkt när du har fått en skriftlig bekräftelse på din anmälan, alternativt två veckor efter att anmälan om registrering kommit in till oss.

Registrera din livsmedelsverksamhet

Registrera din dricksvattenverksamhet

Registrera för att undvika straffavgift

Enligt livsmedelslagen behöver du betala en särskild straffavgift om du inte registrerar din verksamhet innan du startar. Observera att registreringen är kopplad till livsmedelsföretagaren. Om du säljer din verksamhet måste därför den nya ägaren registrera verksamheten i god tid innan övertagandet. Även om du gör en bolagsändring, till exempel omvandlar din enskilda firma till ett aktiebolag, krävs ny registrering i förväg eftersom det innebär en ny juridisk person. Ny registrering krävs också om du flyttar din verksamhet till en ny lokal.

Ekologiskt, glutenfritt eller nya livsmedel

Inom några områden krävs även särskild anmälan/ansökan. Det gäller bland annat om du ska producera eller sälja ekologiska produkter, glutenfria produkter eller det som kallas nya livsmedel. På Livsmedelsverkets webbplats hittar du information om ekologiskt, glutenfritt och nya livsmedellänk till annan webbplats.

Andra ändringar du behöver anmäla

Du behöver informera oss om din registrerade verksamhet upphör. Detsamma gäller om du gör betydande ändringar i din verksamhet, till exempel större förändringar av sortiment, ombyggnation med mera.

Läs mer …Registrera livsmedel och dricksvatten

  • Träffar: 4516
Fråga Falkis

AI kan begå misstag. Kontrollera viktig information. Om Fråga Falkis