Skip to main content

Allmänhetens frågestund

Du som bor i Falkenbergs kommun och vill ställa en fråga till kommunens politiker har möjlighet att göra detta under allmänhetens frågestund vid kommunfullmäktiges möten två gånger per år, april och november. För att få svar på din fråga ska du lämna in den torsdagen innan kommunfullmäktiges möte. Du måste själv närvara på mötet. Lämna in din fråga direkt här på sidan.

Ställ din fråga 12 november 2024

För att frågan ska hinna in till mötet behöver du ha skickat den till oss senast 7 november.

Din fråga behöver inte vara kopplad till den aktuella dagordningen, men den ska handla om något som kommunen ansvarar för. Är det snarare en synpunkt du vill förmedla eller vill du få ett snabbt svar av ansvarig tjänsteman kan du överväga att avända vår tjänst lämna synpunkter istället.

Vem kan jag ställa en fråga till?

Du kan ställa din fråga till:

  • fullmäktiges ledamöter och ersättare
  • ordföranden och vice ordföranden i nämnder, styrelser, bolag och stiftelser, samt till samägda bolag och revisorer.

Du kan ställa din fråga till en namngiven person, men det är inget krav.

Hur gör jag?

Om du vill ställa en fråga till politikerna under mötet med kommunfullmäktige ska du själv närvara och läsa upp din fråga, under högst två minuter. Du ska också lämna in din fråga senast torsdagen före kommande möte.

Om din fråga riktar sig till en namngiven person är det bra om du är ute i god tid så att hen kan försöka vara på plats.

Du kan få hjälp med att läsa upp frågan under mötet om du har särskilda skäl för det. Vill du ha och behöver du tolk kan du få det. Detta behöver du i så fall berätta för oss när du lämnar in din fråga.

Du kan ställa din fråga direkt här på sidan. Önskemål om t ex tolk kan du skriva in under övriga kommentarer.

Du kan också:

  • Lämna din fråga till Kontaktcenter, som finns i Stadshuset.
  • Skicka din fråga i brev till Falkenbergs kommun, 311 80 Falkenberg.
  • Mejla din fråga till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Var tydlig med i vilket sammanhang du lämnar din fråga så att vi vet att den riktar sig till allmänhetens frågestund.

Glöm ej att lämna ditt namn och dina kontaktuppgifter.

Ställ din fråga direkt här på sidan

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ogiltig inmatning

Läs mer …Allmänhetens frågestund

  • Träffar: 3652

Lämna ett e-förslag

Har du ett bra förslag till politiken? E-förslag är öppet för alla, såväl kommuninvånare som besökare, som vill ge bra förslag till Falkenbergs politiker.

Du lämnar ditt förslag här på vår webbplats. Det finns sedan tillgängligt för andra att rösta på under 60 dagar. Om 50 personer röstar på ditt förslag, går det vidare till politisk behandling.

Glöm inte att ”marknadsföra” ditt förslag. Ju fler som känner till det, desto större chans att det får tillräckligt många som röstar på det.

Alla kan lämna ett e-förslag, oavsett var du bor eller hur gammal du är.

Alla aktuella e-förslag finns på sidan Aktuella e-förslag och det är här du röstar.

Alla behandlade e-förslag finns på sidan Behandlade e-förslag.

Vad kan ditt e-förslag handla om?

Ditt förslag kan handla om sådant som kommunen ansvarar för och har möjlighet att besluta om, som till exempel äldreomsorg, skola och barnomsorg, socialtjänst eller kultur- och fritidsverksamhet.

Det kan också handla om vår offentliga miljö och vår stadsplanering, liksom viktiga framtidsfrågor för vår kommun, som miljö, klimat och folkhälsa.

E-förslaget ska vara av allmänt intresse

För att vi ska kunna hantera ditt e-förslag så bra som möjligt så ska det innefatta endast ett förslag och vara av allmänt intresse för flera invånare och besökare. Om ditt förslag berör sådant som e-förslag inte får handla om kommer vi att neka det eller behandla det som en synpunkt.

Ett e-förslag får inte behandla

  • ett pågående ärende i en parallell process
  • ett liknande förslag som behandlats det senaste året
  • bryta mot svensk lag
  • vara diskriminerande eller på annat sätt olämpligt
  • vara en enkel felanmälan, till exempel ogräsbekämpning, dåligt målade övergångsställen eller trasiga gatlampor – gör i så fall en felanmälan istället.

Så går det till

För att lämna ett e-förslag fyller du i vår e-tjänst. Du behöver ha bank-ID eller Freja eID för att logga in.

När du har lämnat ditt förslag granskas det av en moderator. När förslaget är godkänt publicerar vi det här på webben och du som förslagsställare får en bekräftelse på att det är gjort. Den politiska nämnd som står närmast din fråga får också information om att förslaget är publicerat.

Du får sen återkoppling efter de 60 dagarna. Då berättar vi vad som händer med ditt e-förslag. Om förslaget går vidare övertar nämnden ansvaret för den fortsatta återkopplingen.


Läs mer …Lämna ett e-förslag

  • Träffar: 12494

Aktuella e-förslag

Här hittar du aktuella e-förslag som du kan rösta på. Ett e-förslag ligger uppe i 60 dagar och du kan rösta på det under hela den här perioden.

Du hittar alla e-förslag under rubriken Aktuella förslag. Finns det inget förslag där betyder det att det just nu inte finns något att rösta på.

Så här röstar du

För att rösta trycker du på knappen där det står "rösta för". Du måste också ange dina kontaktuppgifter. 

Du får endast rösta en gång per förslag. Om minst 50 personer röstar på ett förslag kommer det att skickas vidare för handläggning till berörd nämnd. 

Har du röstat återkopplar vi till dig om hur det har gått för det förslag du röstat på.

Förslagen ligger uppe hela 60-dagarsperioden. Rösta gärna på ett förslag även om det redan fått ihop 50 röster – och uppnått 100 procent. Då får nämligen de förtroendevalda möjlighet att se hur populärt ett förslag är, vilket kan påverka deras beslut.


Läs mer …Aktuella e-förslag

  • Träffar: 17940

Kommunal folkomröstning

Om tio procent av de som får rösta i kommunen begär en folkomröstning måste kommunfullmäktige ta ställning till om en sådan ska hållas. Kravet på folkomröstning i en viss fråga kan samlas in i form av namnlistor under högst ett halvår.

Läs mer …Kommunal folkomröstning

  • Träffar: 2526