Vi på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen utför tillsyn av enskilda avloppsanläggningar utifrån miljölagstiftningen.
Syftet med tillsynen är att säkerställa att anläggningen klarar gällande reningskrav och att villkoren i tillståndet följs. Tillsynen sker riskbaserat, d.v.s. intervallet på tillsynsbesöken kommer att variera beroende på hur väl anläggningen fungerar och sköts. Tillsynen är uppdelad i dessa tre huvudkategorier av anläggningar. För tillsynen tar vi ut en timavgift enligt kommunens taxa.
Passiva anläggningar – tillsynsintervall cirka 12 år
- Passiva anläggningar är anläggningar som för sin funktion inte kräver mycket mer skötsel än årlig slamtömning. Årlig slamtömning är något som sker ”per automatik” via kommunens VA-bolag. Som fastighetsägare bör du ändå vara inläst på vilken typ av reningsanläggning du har och hur den fungerar. Vi bistår gärna med tips och råd.
Skötselkrävande anläggningar – tillsynsintervall cirka 5 år
- Detta är anläggningar som för sin funktion kräver mer skötsel än enbart slamtömning. Här finns ett ganska brett spektrum med allt från växtbaserade anläggningar som kräver att man skördar och återplanterar växter till anläggningar som mer liknar de passiva men har någon extra funktion, till exempel fosforfälla eller UV-brunn för extra rening.
Minireningsverk – tillsynsintervall cirka 3 år
- I denna kategori finns CE-märkta reningsverk. Dessa har ofta hög grad av skötselbehov men ofta finns möjlighet att teckna serviceavtal med tillverkaren av anläggningen.