• Start
  • Nyheter
  • Anhöriga är återigen välkomna att besöka särskilda boenden

Anhöriga är återigen välkomna att besöka särskilda boenden

Måndagen den 1 mars hävs det tillfälliga besöksförbudet på kommunens särskilda boenden för äldre. Anhöriga är därmed välkomna att besöka sina närstående igen. Men det finns förhållningsregler att följa.

UPPDATERAD 26 FEBRUARI

Med anledning av smittläget i Halland och Falkenberg så ansökte kommunen i januari månad om att få inrätta ett tillfälligt besöksförbud på samtliga särskilda boenden för äldre. Syftet var att skydda de äldre mot att insjukna i covid-19. Folkhälsomyndigheten beviljade kommunens begäran och besöksförbudet trädde i kraft den 20 januari.

Vaccineringen mot covid-19 är klar

Alla som bor på ett särskilt boende för äldre, och som har tackat ja till vaccination mot covid-19, har nu fått sina två doser vaccin. Det har även gått två veckor efter sista vaccinationstillfället på samtliga boenden, vilket innebär att vaccinets fulla skyddseffekt har satt in. Bedömningen är därför att det nu är möjligt att öppna upp boendena för besök igen.

– Vi vet att det här är efterlängtat, både bland de boende och deras anhöriga så det känns såklart jättebra att kunna komma med det här beskedet, säger Anja Sönnerstedt, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

– För tillfället är vi också helt smittfria inom äldreomsorgen, vilket känns extra bra.

Bygger på att alla tar ansvar

Utgångspunkten i kommunens rekommendation är att anhöriga inte längre behöver boka tid för att besöka sina närstående. På korttidsavdelningen på Tallgläntan kommer det däremot fortfarande vara tidsbokning som gäller. Anledningen är att det på denna avdelning är ett helt annat flöde av personer som flyttar in och ut.

Det kommer inte heller att finnas någon mötesvärd som möter upp i entrén. Däremot kommer det finnas förhållningsregler kring besöken eftersom de fortfarande måste ske på ett säkert sätt.

– Det här bygger på att alla besökare själva tar ansvar för att de följer de allmänna rekommendationer som finns. Alla boende är inte vaccinerade så vi måste fortfarande vara försiktiga så att dessa personer inte insjuknar i covid-19. För att alla ska kunna känna sig trygga vill vi därför inte att anhöriga vistas i de gemensamma utrymmena, utan att besöken sker i den närståendes lägenhet, säger Anja Sönnerstedt.

Dessa förhållningsregler gäller för besök på ett särskilt boende för äldre:

  1. Du får inte uppvisa några symtom när du kommer på besök, du ska vara helt frisk
  2. Vi erbjuder munskydd och rekommenderar att du använder det
  3. Sprita händerna innan och efter ett besök. Handdesinfektion finns i entrén och utanför varje avdelning
  4. Besök får enbart ske inne i din närståendes lägenhet
  5. Vi vill inte att du vistas i gemensamma utrymmen. Om du behöver något hämtar personalen detta, använd larmet för att påkalla hjälp
  6. Anhöriga ska hålla avstånd till andra boende och personal, samt undvika trängsel i samband med besök
  7. På grund av smittrisken ser vi gärna att du tar med egen fika.

Kontaktcenter
Stadshuset, Kuben, Rådhustorget 3C
311 80 Falkenberg
Telefon: 0346-88 60 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Öppettider Kontaktcenter
Måndag-torsdag 8-17
Fredag 8-15

Dag före röd dag eller afton 8-15